14 февруари в Сухиндол освен като Ден на винаря, отбелязват и като Празник на града. Тържествата там са започнали още от началото на седмицата. Кулминацията ще е утре, когато великотърновският митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве и ще благослови зарязването на лозите. По традиция жителите и гостите на Сухиндол ще се съберат в местността „Върбака" на празнична трапеза. Там местни самодейци ще покажат традиционното хоро "Как се чука пипер".
Ето какво още за празнуването на Трифон Зарезан в Сухиндол разказва кметът на Общината инж. Пламен Чернев: „Ще започнем с благослов и молитва за благоденствието на града. След това посрещаме гостите и приятелите на града. Следва зарязване на лозето. После се отправяме към местността „Върбака", на която поляна по стара българска традиция вече за 145-ти път се събира целият град Сухиндол и всички приятели, там се прави празнична трапеза и се играят няколко местни танца, като единият от тях е „Как се чука чер пипер". Танцът се прави от духовата музика, млади момчета и юнаци играят хоро. Интересен е, трябва да се види. След това се приемат от празничното шествие царя на виното и бъчвата, пирамидата с вината, с техниката, с която излизаме, с децата от средното общообразователно училище и паралелката лозаро-винари. Те ще представят проект за запазването на традициите в лозаро-винасрвото. След това по стара наша традиция кметът дава коктейл".