Изпратихме актьора Димитър Манчев
Изпратихме актьора Димитър Манчев / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Стотици се простиха с един от най-обичаните ни актьори Димитър Манчев. Поклонението беше във фоайето на Сатиричния театър. Манчев почина внезапно в сряда на 74-годишна възраст. 46 от своите години той посвети на Сатирата.

В киното го помним най-вече с ролята на Миташки от „Оркестър без име". Участвал е още в „Горещо пладне", „Най-добрият човек, когото познавам", „Топло", „Понеделник сутрин".

Ето с какви думи го изпратиха негови колеги и приятели:

Георги Калоянчев: На края на живота си той ми проговори и ми се извини. Години наред не ми говореше. Ето, вика, слагам си ръката на сърцето. Отиде си от този свят, но като приятели се разделихме.

Стоянка Мутафова: Първо много ми е мъчно за човека Димитър Манчев. Той беше много почтен човек. Второ за големия артист, който играеше със сърце, с много обич. Обичаше сцената, обичаше театъра. Дори когато не беше добре, пак му се искаше да играе. Много го обичаме всички.

Никола Анастасов: С него само смях е имало. Безкрайно благодарен съм му за това, защото той ми е носил само радост. Още една усмихната личност си отиде.

Васил Попов: С него сме приятели от 70 години – това може би трябва да влезе в книгата на рекордите Гинес. От деца сме заедно, заедно сме играли, заедно сме следвали. Една страница от моя живот е откъсната.

Славчо Пеев: Той беше невероятен човек и невероятен артист. Той се помни. Като го видиш на улицата той винаги беше усмихнат, радостен.

Елин Рахнев: Той беше едно дете. Ако Сатиричният театър през годините е имал една особена атмосфера, то е било и заради него.

Краси Радков: Много го обичам. Това беше най-добрият човек. Започнахме се, когато дойдох в Сатирата 2000 година. Той беше първият човек, който ми обърна внимание и станахме много близки.

Мара Чапанова: Той беше един необичаен талант. Рязко се различаваше от всички.

Павел Попандов: Това, което най ме е впечатлявало в него – беше рядко съчетание между човещина и талант.

Спомен за Димитър Манчев - в прикачения звуков файл.