/ © снимка: ThinkStock/Getty Images
Една-единствена инжекция на фрагмент от свързания с дълголетието хормон клото у мишки подобри пространствената и работната им памет и стимулира невроните им, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това дава надежди за разработване на лечение срещу неврологични заболявания у хората.
 
Кръвен тест открива Паркинсон с 95% точност

Благотворният ефект върху когнитивните способности на млади и възрастни гризачи продължи няколко седмици, отбелязаха авторите на изследването. Въпросният хормон обърна в обратна посока намаляването на когнитивните и двигателните способности на мишки, засегнати от разстройство на нервната им система.
 
Ще лекуват Алцхаймер и Паркинсон с изкуствени невронни мрежи

"Получените резултати навеждат на мисълта, че лечение с фрагмент от хормона клото може да подобри мозъчните функции през целия живот и да представлява нова терапевтична стратегия в борбата с нелечими болести, като Алцхаймер и Паркинсон", заяви експертът по неврология и невродегенеративни болести Дина Дюбал от Калифорнийския университет в Сан Франциско. "С демографския растеж намаляването на когнитивните и двигателните способности е най-голямото биомедицинско предизвикателство, с което се сблъскваме", пояснява тя.
 
Протеин обръща развитието на Алцхаймер

Нужни са обаче клинични изследвания, за да се потвърдят безвредността и ефикасността на хормона клото у хората, предупредиха учените.
 
Организмът произвежда големи количества от хормона клото, който регулира редица клетъчни процеси и е свързан с дълголетието на червеи, мишки и хора. Количеството му обаче намалява с възрастта, хроничния стрес, стареенето на мозъка и невродегенеративните болести.
БТА