Холандците у нас празнуват Деня на Свети Никола
Холандците у нас празнуват Деня на Свети Никола / netinfo

Холандската общност в България отбеляза празника на Синтерклаас, познат още като Свети Никола. Холандците възприемат Синтерклаас като добродушен старец, а празникът като чудесен повод за размяна на подаръци и добронамерени шеги. Той пристигна на бял кон в холандското посолство, за да възнагради послушните деца.

В нощта на 5 срещу 6 декември Синтерклаас преминава от покрив на покрив и слуша през комина дали децата в къщата са били добри, а помощникът му Пит се провира през него, за да остави малък подарък или лакомства на децата.

През III век от новата ера Свeти Никола бил архиепископ на Мира, град в земите на днешна Турция. Славата на добрите му дела се разнасяла из цялото Средиземноморие. Той успокоявал бурите в морето, когато отчаяни моряци молели за спасение, отървавал деца от ножа на касапите и оставял зестра в обувката на бедните девойки.

С течение на времето архиепископ Никола станал светията защитник на моряците и търговците - от тук и голямата му популярност в Нидерландия по онова време.