Гробници като на Татул на тракийски владетел откриха на Перперикон
Гробници като на Татул на тракийски владетел откриха на Перперикон / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Две гробници на тракийски владетели от 11-10 в.пр.Хр., подобни на тази на Татул, е разкрил професор Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. Датировката той определил по намерените керамики, характерни за края на бронзовата и началото на желязната епоха. Освен тях при разкопките изскочила и бронзова монета с лика на Александър Македонски, датирана към 4 в.пр.Хр. Това красноречиво говорело, че този гроб е бил почитан не само по време на създаването му, но и през последващите същинска тракийска и антична епохи.

При отклоняването на туристическата пътека за Акропола на скалния град заради разкопките, които продължават усилено, археолозите попаднали на гробниците. Разположена е в положение изток-запад като лицето на погребания е гледало към изгряващото слънце, което недвусмислено говори за тракийския култ към слънцето. Въпреки аналогичното с това на християнските гробове разположение е изключено те да са християнски, каза проф. Овчаров.

При разкопките излезли и фрагменти от преносими огнища, следи от обгаряния, което пък говорело за ритуалите и жертвоприношенията, които са правени. А те били свързани с хероизирането (обожествяването) на погребвания.