Дзифт е най-добрият филм, но защо Гърдев остана без награда?
Дзифт е най-добрият филм, но защо Гърдев остана без награда? / netinfo
"Дзифт" е най-добрият филм за 2008 г., но защо Явор Гърдев остана без награда?
21506
"Дзифт" е най-добрият филм за 2008 г., но защо Явор Гърдев остана без награда?
  • "Дзифт" е най-добрият филм за 2008 г., но защо Явор Гърдев остана без награда?

"Дзифт" беше обявен за най-добрия филм на миналата година. Това се случи на церемонията, на която бяха раздадени отличията за кино на Националния филмов център и Съюза на филмовите дейци. Режисьорът Явор Гърдев обаче остана без награда за работата си по него, което изненада мнозина от зрителите на събитието, провело се в зала 2 на Националния дворец на културата. "Дзифт" беше отличен още за сценарий, монтаж, операторско майсторство. Посмъртно награда получи актьорът Петър Слабаков за последната си роля във филма на сина си Андрей "Хиндемит".
 
Макар мнозина да предполагаха, че наградата за режисура ща бъде присъдена на Явор Гърдев, най-неочаквано тя беше дадена на Светослав Овчаров за филма му "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа". Няколко минути преди това да се случи, операторът Емил Христов, който беше отличен за работата си по "Дзифт", се обърна към Явор Гърдев. От сцената на зала 2 на НДК той му обясни, че каквото и да е направил за киното, в тази държава е трудна работа да му го признаят. Думите на Христов сякаш подсказваха какво предстои да се случи на церемонията. Въпреки това Захари Бахаров успя да пребори конкуренцията и получи наградата за главна мъжка роля, именно за участието си в "Дзифт".
 
"Искам да благодаря на всички, които се занимаваха с "Дзифт", да ги поздравя за добрата работа. И да пожелая на вас и на тях, и на нас, да снимаме още филми. Заедно и по отделно", каза Захари Бахаров.
 
Ернестина Шинова спечели в категорията главна женска роля за участието си в "Хиндемит". Тя посвети наградата на съпруга си Андрей Слабаков, който е и режисьор на филма. "Искам да благодаря и да посветя тази си награда на най-добрия режисьор в моята лична класация - Андрей Слабаков", призна Ернестина.
 
Наградата за цялостно творчество беше присъдена на режисьора Никола Корабов. "Не бих изпълнил дълга си към наградата и към вас, ако не кажа, че през дългия си живот подарен от Бога и от съдбата, българското кино е едно изстрадано кино. Ние трябва да кажем истината за времето, в което то се е създавало и само тогава ще изпълним мисията си към България", обясни развълнуван Корабов.