Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя рожден ден
Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя рожден ден / снимка: Sofia Photo Agency

Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 36 години от своето създаване. По традиция през целия ден домакините-рожденици ще приемат поздравления от приятели, партньори и почитатели на хумора, а от 17.30 ч. ще започне тържество по случай рождения ден. Очаква се във Веселата къща да се съберат на общ празник всички родени на 1 април габровци, към които вече е отправена специална покана. Това икономично честване на десетки рождени дни наведнъж е поредният габровски патент, който екипът на Дома на хумора твърдо е решил да превърне в традиция.

Специален гост на тържеството ще бъде още един рожденик – известният художник-наивист Ради Неделчев, за когото бележитата дата е от особено значение /на 1 април са родени баща му, самият той и внукът му/. Художникът ще представи юбилейната си изложба „Празникът”, включваща 40 живописни платна. Пъстрите творби ще заредят гостите с много настроение, защото пресъздават веселите традиции и празници на българина, а в много от тях са намерили място и символите на габровската пестеливост.

По случай рождения ден в залите на Дома на хумора ще гостува и подбрана колекция от Националната годишна изложба „Карикатура” на СБХ – най-мащабната и представителна извадка на българската карикатура в наши дни. Творбите на най-известните съвременни български карикатуристи са весел прочит на редица злободневни теми – политика, секс, битови проблеми, царски и депутатски неволи.

Специални поздрави към рождениците ще поднесат певци и музиканти от представителния детски ансамбъл „Габровче”, както и ученици от Националната Априловска гимназия.

Тържествата по случай рождения ден на Дома на хумора ще се пренесат и в други градове на страната и чужбина с гостуващи изложби от богатия му художествен фонд „Хумор на народите”.

Други новини от Габрово