Чакъров: Всички носим отговорност за опазване на околната среда
Чакъров: Всички носим отговорност за опазване на околната среда / netinfo

Околната среда все по-често ни напомня, че с действията си й нанасяме вреди, които след това рефлектират върху нас, нашето здраве и здравето на децата ни. Това се посочва в обръщение на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров по повод днешния Световен ден на околната среда. По думите на министъра през последните няколко месеца в резултат на изменението на климата в глобален аспект, в България станахме свидетели последователно на безснежна и необичайно мека зима, необичайно суха пролет, последвана от поройни валежи.

Климатичните промени водят не само до изчезване на цели екосистеми и на запасите от прясна вода, но и оказват сериозно въздействие върху здравето на хората.

По информация на Световната здравна организация вследствие на негативните прояви на климатичните промени умират около 150 000 души годишно. Всеки от нас може да има своя принос за решаването на тези проблеми, като вършим съвсем простички неща в ежедневието си. Например като засаждаме, а не сечем дървета или като изхвърляме разделно отпадъците си, защото така ще пестим суровини и енергия, пише още в обръщението на министър Джевдет Чакъров.