Чакат бели биволчета за национално изложение в Разград
Чакат бели биволчета за национално изложение в Разград / снимкa: Sofia Photo Agency

Дегустация на продукти от биволско мляко и месни продукти са включени в програмата на Третото Национално изложение по биволовъдство, което се провежда днес в Разград. След дефиле ще бъдат избрани и шестте най-красиви екземпляри, притежаващи характеристиките на породата "българска мурра". 60 животни ще участват в изложението, сред тях и две бели биволчета на по пет месеца.

На всеки две години в Разград се провежда Националното изложение по биволовъдство. Целта е да се отчете развитието на отрасъла, обясни директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Костадин Желев. От 2006 г. насам има положителна тенденция, обяви той.

От 4700 биволите от породата "българска мурра" вече са 5200, през последните три години обаче за Италия са изнесени около 1000 животни. След появата на болестта "луда крава", която не засяга биволите, отрасълът се разви в Европа, допълни проф. Желев. Той припомни, че с биволско мляко се прави италианското сирене "Моцарела" и гръцкото "Фета".

Български биволски млечни и месни продукти ще имат възможност да дегустират днес жителите на Разград и съседното село Гецово, където ще се проведе изложението. Освен това ще наблюдават и дефилето на 60-те участващи животни. От тях в шест възрастови категории ще бъдат определени най-добрите представители на популацията. Сред най-младите участници се очаква да бъдат и две бели биволчета, родени в пернишкото село Рударци.