Българско училище отвори врати в Копенхаген
Българско училище отвори врати в Копенхаген / netinfo

В Копенхаген беше открито първото на скандинавския полуостров българско училище, съобщи Милена Стоилова-Педерсен, съобщи една от учителките в него Милена Стоилова-Педерсен.

Възпитаниците на школото са 34, на възраст от 5 до 18 години, повечето са деца от смесени бракове, но има и 13-годишна датчанка, чиято доведена майка е българка, момичето само изявило желание да изучава родния й език.

Занятията ще се провеждат всяка събота, преподавателките са три. Освен че ще учат езика, децата ще участват и в два клуба - „Китка" и „Наследство". В първия ще се изявяват тези, които имат певчески и танцувални умения, ще се запознават с българския фолклор, а във втория ще се учи повече за българската история и забележителности. В клуб „Китка" ще помагат 13 дами, които пеят в хора за балканска музика със същото име - „Китка". Той съществува от 20 години, разградчанката Милена и още три българки са сред хористките, останалите са датчанки. Самодейната формация пее български, сръбски, гръцки, македонски, албански и румънски песни.

По-голямата част от дейността на училището се финансира от българското Министерство на образованието след спечелен проект по програма „Роден език и култура зад граница". За останалите разходи родителите плащат месечна такса от 300 датски крони, което е равностойно на 20 лева.

На откриването на учебната година в Деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София са присъствали посланикът на България в Дания Валентин Порязов и консулът Петя Жотевска. Две от децата, които наскоро са пристигнали от България, рецитирали „Аз съм българче", а учителките представили драматизация на приказката „Сливи за смет". В ролята на момата била Милена Стоилова-Педерсен. Тя е от Разград, на 34 години, в България е завършила „Българска и руска филология", а в Дания - „Педагогика", работи в детска градина. Живее в Дания от 2004 г., омъжена е за датчанин, имат 4-годишен син Матиас, който разбира български и говори малко майчиния си език.

Българско училище отвори врати в Копенхаген
netinfo

Българско училище отвори врати в Копенхаген
netinfo