/ netinfo
Кой е Величко Чолаков?
Величко Чолаков завинаги остава в историята на спорта като един от най-успелите български щангисти. И до ден-днешен той е единственият български щангист с олимпийски медал в категорията на най-тежките. Това заяви спортният министър Красен Кралев в съболезнователен адрес до близките на атлета, който почина днес на 35-годишна възраст.

Почина щангистът Величко Чолаков-Железният

Величко Чолаков е български щангист, роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Известен с прозвището Железният.
 
Има 30 държавни титли в различни състезания. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. Това е и последно отличие на България в този спорт от форума.
 
В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. През 2004 г. става европейски шампион в Киев в категория над 105 кг, а две години по-късно във Владиславово взима сребро.
 
Висок е над 2 м и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира "Арнолд Класик" в САЩ.
 
Наш щангист се появи в английски учебник по физика (СНИМКА)

През 2008 г. щангистът даде положителна допинг проба заедно с голяма част от националния отбор по това време. Заради скандала България оттегли отбора си от участие на олимпийските игри в Пекин. След четиригодишно наказание Чолаков се върна, състезавайки се за Азербайджан.
 
Той получи квота за участие на игрите в Лондон, но се оттегли заради здравословни проблеми. През 2015 г. щангистът прекрати състезателната си кариера. Величко Чолаков и съпругата му Гергана имат две деца - син Алекси и дъщеря Красияна.
 
Сбогуват се с Величко Чолаков в залата, където е проходил към големия спорт

Величко Чолаков е третото голямо българско име в щангите, което си отива от този свят в последните две години. През 2015 г. почина щангистът Милен Добрев, а по-рано тази година - треньорът Иван Абаджиев.

Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Атина издъхна в родния си град Смолян, като причината за смъртта все още не е потвърдена, но се предполага, че става въпрос за емболия.
 
"Желязното момче на Родопите донесе радост и слава за България, спечелвайки много отличия, сред които бронзов олимпийски медал от Игрите в Атина през 2004 година, сребърно отличие от Световно първенство и Европейска титла. И до ден-днешен той е единственият български щангист с олимпийски медал в категорията на най-тежките. След края на активната си спортна кариера той остана в спорта, създаде свой клуб и се отдаде на нелеката работа да подготвя и изгражда състезатели. Ще запазя в спомените си Величко Чолаков с голямото му и добро сърце, отдадено на спорта, семейството и България", казва Красен Кралев в съболезнователния адрес.
 
Фокус, БГНЕС