Безплатни консултации за бъбречни заболявания
Безплатни консултации за бъбречни заболявания / netinfo

Безплатни консултации за пациенти с диагностицирани бъбречни болести по повод Световния бъбречен ден ще се проведат между 10 и 12 ч в болница „Царица Йоана” в София.

Статистиката показва, че броят на хората с бъбречни заболявания се увеличава ежегодно в цял свят. В България в момента на диализа са 2500 болни с бъбречна недостатъчност, прогнозите на експертите са, че броят им ще нараства.

Обезпокоително е, че голяма част от българите не обръщат внимание на симптомите и дори не знаят, че страдат от бъбречно заболяване.

Тези заболявания са опасни, не само защото могат да доведат до смърт, но и поради факта, че причиняват сърдечносъдова недостатъчност, казват специалистите.

Най-застрашени от бъбречни заболявания са възрастните хора, но и пушачите, диабетиците, хората с наднормено тегло. Затова лекарите препоръчват не само хората със заболявания, но и здравите да се изследват поне веднъж годишно.

45 години хемодиализно лечение и Световен бъбречен ден отбелязва страната ни. Целта на подобно честване е да се насочи вниманието към широко разпространените бъбречни увреждания, обясниха организаторите от Българска бъбречна асоциация, Българско нефрологично дружество и фондация „Бъбрек”.