/ iStock/Getty Images
Студената и неприветлива зима е изпитание за всички - по-малко време можем да прекарваме навън, повече стоим на затворено, обездвижваме се и осезаемо ни липсва достатъчно слънце. За някои от нас, обаче, зимата може да донесе допълнителен стрес и дори физически неразположения, и тук най-вече имаме предвид хората, които страдат от диабет.
 
Известен още като „захарна болест“, диабетът може да бъде отключен у всеки човек, по всяко време на живота му, и се характеризира с невъзможност тялото да обработва глюкозата в кръвта (в зависимост от това дали панкреасът не отделя инсулин или пък отделя, но клетките са резистентни на него, диабетът се разделя на два типа – 1 и 2).
 
Диагнозата често е съпроводена от разнообразни оплаквания и неразположения, като хората с това заболяване страдат и от непоносимост към студа, както и от изтръпване на крайниците (невропатия) – усещане, което ниските температури засилват.
 
Днес споделяме пет съвета как бихте могли да преминете по-леко и неусетно през зимата.
 
Студът и диабетът

iStock/Getty Images


Студеното време, както вече казахме, е изпитание за всички. За хората с диабет, обаче, които така или иначе имат пикове и спадове на кръвната захар (която пък е основно гориво за тялото), ниските температури са предизвикателство. Студът забавя кръвообращението, което от своя страна повишава риска от други усложнения. Имайки предвид, че диабетиците страдат от изтръпване на крайниците, „отдръпването“ на кръвта от тях ги кара да ги чувстват още по-студени. Това означава, че трябва да си осигурите максимален температурен комфорт през целия ден и през нощта също.

Ходете добре облечени, слагайте си ръкавици, а нощно време – чорапи. Тялото обича топлината и се чувства добре, когато е сгрято, така че не го оставяйте да студува. При това най-умното, което можете да направите, е да се стоплите преди да ви е станало студено. Носете си резервен пуловер, купувайте си чаша чай, ако трябва да постоите по-дълго време навън, въобще правете каквото се сетите, за да осигурите оптимална температура на крайниците си.

Хранене и движение

iStock/Getty Images


Вече споменахме и двете неща, но не пречи да повторим. Повече движение, по-редовно и често хранене на малки порции. Ще се удивите колко по-добре ще се чувствате, когато кръвната ви захар е стабилна през целия ден и нощ, колко по-енергични сте през деня и спокойни – през нощта. Всеки организъм се нуждае от храна и това важи и за диабетиците. Не се подлъгвайте по случайно открити режими и менюта, създадени от неизвестен интернет гуру. Доверете се на диетолог, ако смятате, че имате нужда, и следвайте съветите само на специалисти – лекари, нутриционисти. Тренировките също са добре дошли!

След консултация с лекар, може да помислите и за включването на добавка, която би помогнала за нормализиране на нивата на кръвната захар и осигуряване важните микро- и макроелементи, от които вашият организъм се нуждае.

Ако сте в преддиабетно състояние или вече сте развили диабет, Favio Forte би могло да окаже благоприятно влияние. Продуктът е под формата на мултивитамини, създадени именно за хора с такава диагноза, като може да осигури необходимите нутриенти. Favio Forte, в комбинация с подходящо лечение, може да се погрижи за здравето на нервната и сърдечно-съдовата система и да поддържа нормалното зрение.

UniComs


В състава му влизат редица витамини и минерали - лутеин и Витамин А, за оптимално зрение; селен и витамин D укрепват щитовидната жлеза и имунитета; минералите цинк и хром оптимизират действието на инсулина; алфа-липоева киселина и магнезий действат благоприятно при изтръпване на крайниците; витамин С и манган съдействат за намаляване на чувството на умора и повишаване на концентрацията, а B комплекс и витамин Е се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система и за нормалния приток на енергия.

 
Формулата на добавката е подсилена от екстракта на билката Гимнема, която може да бъде изключително ефективна за контрола на кръвната захар и желанието за прием на сладки храни.
 
Продуктът може да помогне за оптимално функциониране на ендокринната система и може да съдейства за правилния метаболизъм на глюкозата. По данни, посочени в сайта на производителя, приемът му (по 2 таблетки дневно, сутрин, след хранене) се препоръчва от Българската диабетна асоциация.
 
При възникването на симптоми препоръчваме да се консултирате със специалист и да предприемете необходимите стъпки за решаване на проблема.

 

Постоянни нива на кръвна захар
 
Всеки диабетик може да ви каже, че непрестанните пикове и спадове на кръвната захар водят до много неприятни усещания. Ниските нива на глюкоза в кръвта са животозастрашаващи и най-често, когато паднат под определена стойност, човек започва да се чувства отмалял, вие му се свят, поти се и усеща, че ще припадне всеки момент. Това е реакция на тялото. То алармира, че това, на което разчита, за да поддържа жизнените си функции, а именно захарта, е опасно ниско и трябва да се вземат мерки бързо. Обикновено няколко хапки храна оправят положението и човек се съвзема бързо.
 
Другата крайност – високата кръвна захар, също не е приятно изживяване. Обикновено се получава след обилно хранене с много мазнини и въглехидрати и симптомите включват внезапен спад на енергията, нужда да полегнем някъде, тотална липса на желание да работим/учим. Сред признаците, че захарта ни е висока, е и прекомерната жажда.
 
Както разбирате и двата полюса не са за предпочитане, а това, към което трябва да се стремим, е стабилни и постоянни нива на кръвна захар. Това се постига с редовно, често хранене на по-малки порции, движение и включване на пълноценни храни в менюто ни (за сметка на други, които нямат добра хранителна стойност). Зеленчуци, протеин, млечни, яйца, въглехидрати и мазнини имат място в менюто на диабетиците, просто трябва да ги подбирате и по количество, и по качество.
 
Обърнете внимание на краката

Диабетът често „удря“ в крайниците и особено в краката. Това се случва поради факта, че неконтролираните нива на кръвната захар с времето причиняват атеросклероза на кръвоносните съдове, които спират да се кръвоснабдяват правилно, а нервните окончания преустановяват функцията си. Появяват се рани, които се инфектират бързо и зарастват трудно. Затова препоръките на лекарите са, освен да контролирате нивата на кръвната захар и тези на триглицеридите, но и да се грижите добре за стъпалата си – измивайте и подсушавайте добре всеки ден, нанасяйте омекотяващ и овлажняващ крем, ако кожата е суха и напукана. Не правете компромиси с обувките – купувайте си такива, които наистина са удобни. Проверявайте стъпалата си за разраняване, малки порязвания и всякакви други проблеми, и най-добре посещавайте редовно педикюрист.

iStock/Getty Images


Психическо здраве
 
Физическото здраве е приоритет, но такъв е и психическата стабилност. Ако живеете в постоянен стрес, всекидневието ви е низ от тревожни и предизвикателни ситуации, ако не се наспивате, не се храните редовно и качествено и въобще ако водите живот, в който непрекъснато сте със сърцебиене и в паника, че нещо изпускате, то имаме новина за вас – само с грижа за физическото здраве няма да стане. Колкото и да се стараете, в един момент може да рухнете, а тогава ще ви трябва много повече усилия и време, за да се възстановите. Започнете още от сега да полагате грижи за себе си и спокойствието си, почивайте си винаги, когато имате възможност за това, а ако нямате – отворете си сами такава възможност. Наредете си приоритетите правилно особено ако имате деца – те се нуждаят от здрав и щастлив родител, за да израснат като пълноценни възрастни. Дайте им тази възможност, пък и на вас също.
 
При всички положения, обаче, трябва да бъдете спокойни, че дори и с диабет, животът може да бъде удовлетворяващ и лек, включително и през зимата – необходимо е само да се грижите повече за себе си и да слушате тялото си – то ще ви подсказва от какво има нужда.
 

Да не се превишава препоръчителната дневна доза от 2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца.
Номер и дата на вписване в регистъра - Заявление БАБХ №15206/16.09.2020
ЦУ2000426/01.10.2020