130-килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена
130-килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена / снимки: DarikNews.bg, Велико Търново
130-килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена
58057
130-килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена
  • 130-килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена

130-килограмово прасе гътнаха в Елена за първия празник на еленския бут. Прочутият деликатес се приготвя от свинско месо, има уникален вкус и става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан. Кулинарният фестивал събра стотици жители и гости на градския пазар в Елена.

Сред официалните гости бяха социалният министър Тотю Младенов, зам.-министърът на туризма Иво Маринов, депутати, областният управител Пенчо Пенчев, кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Каварна Цонко Цонев и на Горна Оряховица Добромир Добрев.

10 бута дари известната местна фамилия Велеви за провеждане на празника, който се организира от Община Елена и местния съвет по туризъм, за да популяризира още повече еленския бут. Фестът е под патронажа на две министерства - на земеделието и храните и на икономиката, енергетиката и туризма.

Главната атракция беше пресъздаването на старата еленска традиция за пърлене на прасе над трап, която не се практикува от 40 години. 130-килограмовото прасе предостави Иван Трухчев, който произвежда по 50 еленски бута на година.

130килограмово прасе за празника на еленския бут в Елена
netinfo

В ритуала участват само мъже, но по време на война, когато селата опустявали, за работата викали и жени. След като се гътне прасето, мъжете изкопават трап и запалват в него огън. Животното се пърли над трапа, остъргват го с мотика, след което се разфасова. Това се прави от главния касапин - този, който е заклал прасето. На него се полага и първата мръвка. Традицията, която се предава от баща на син, се практикувала по Коледа, разказа Иван Трухчев.

Касапи, производители и кулинари премериха сили в състезания за най-голям и най-вкусен бут, както и за най-тънко и майсторски нарязано мезе.

Жури от трима градоначалници дегустираше и оценяваше деликатесите. След щателен оглед и опитване кметовете на Елена Дилян Млъзев, на Каварна Цонко Цонев и на Горна Оряховица Добромир Добрев присъдиха две първи награди за най-вкусен бут - на Веселин Василев и Владко Велев. Йордан Йорданов пък грабна приза за най-голям бут. За най-тънко и майсторски нарязано мезе беше отличен Александър Николов.

Новини от Велико Търново