10 000 се явяват на предварителни изпити в УНСС
10 000 се явяват на предварителни изпити в УНСС / cнимкa: Sofia Photo Agency
Близо 10 000 кандидат-студенти ще се явят на предварителните изпити в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха за Дарик от висшето училище. Днес е последния ден, в който се приемат документи за предварителните кандидатстудентски изпити.

Предварителните изпити в УНСС са пет: по математика на 5-ти април, по география на 6-ти, история- на 12-ти, икономика на 13-ти и по български език и литература на 19-ти април. Традиционно най-много кандидат-студенти – около 4000, ще се явят на изпита по математика.

От университета съобщават, че при подаването на документите кандидат-студентите получават компютърна разпечатка, в която са отбелязани датата, часът, сградата и залата, където ще се проведе изпитът. Оценките се обявяват най-късно 48 часа след всеки изпит в сайта на висшето училище, на листинги, разлепени в сградата на университета, или чрез SMS до кандидат-студентите, пожелали това.

Оценките от предварителните изпити са равнозначни на тези от редовната кампания през юли, като се взима по-високата оценка. Всички изпити започват в 9 часа, продължават три астрономически часа и са под формата на тест.

За първи път приемът на студенти в УНСС ще бъде по професионални направления, а не по специалности, както беше досега. Професионалните направления са шест. Следващата академична година УНСС ще приеме 3425 бакалаври.