10 000 души се присъединиха към траурния кортеж в памет на Вацлав Хавел
10 000 души се присъединиха към траурния кортеж в памет на Вацлав Хавел / снимка: Reuters

Ковчегът с тленните останки на бившия президент Вацлав Хавел беше преместен от бивша църква в Прага, която днес е седалище на фондацията му "Визия 97", в Пражкия замък, където в петък ще се състои траурната церемония, предаде Франс прес. Ковчегът беше транспортиран с черна кола с два венеца. Зад него вървеше вдовицата на Хавел - Дагмар Хавлова и други членове на семейството му, както и негови приятели. Дагмар Хавлова лично прикани чехите да се присъединят към този кортеж и над 10 000 души откликнаха на призива й, допълват Франс прес и ДПА.

Първият етап от това шествие приключи в казармата на гвардейците на Пражкия замък. Там ковчегът беше прехвърлен от катафалката върху лафета на оръдие, теглено от шест черни коня. Това е същото оръдие, върху чийто лафет беше транспортиран ковчегът с тленните останки на първия президент на Чехословакия Томаш Масарик /1918-1935/. Той почина през 1937 г. и погребението му беше в Прага.

След етапа в казармата кортежът се насочи към Пражкия замък, официалното седалище на чешкото президентство, пише БТА. Там ковчегът ще бъде изложен във Владиславската зала, шедьовър на късното готическо изкуство и сцена на избора на Хавел за председател на парламента на Чехословакия на 29 декември 1989 г. При влизането си в Замъка ковчегът беше съпровождан от 600 военни, развяващи исторически знамена.

Втората част от траурното шествие се състоя в присъствието на чешки лидери, сред които и президента Вацлав Клаус. "Трудният и сложен живот на Вацлав Хавел отразява голяма част от 20 век: войната, взимането на властта от комунистите, промените през 60-те години, падането на комунизма и изграждането на нова демокрация, разделението на страната и интегрирането й в световните и европейски структури", заяви президентът Вацлав Клаус на кратка церемония.

Хавел бе убеден привърженик на човечността, демокрацията и правата на човека, който се съпротивляваше срещу неспазването на тези ценности в страни с диктаторски режим, допълни Клаус. "Борбата за свобода и демокрация не е приключила", отбеляза чешкият президент и призова за продължаване на усилията на Хавел за превръщане на защитата на свободата в "необходима политическа тема".

Знамената в цялата страна бяха свалени днес през първия ден на национален траур, който ще продължи до петък. Петък ще бъде траурен ден и в Словакия. Хавел бе държавен глава на Словакия преди разделението на Чехословакия. Редица чужди лидери се очаква да пристигнат в петък за траурната церемония в Прага, сред които и френския президент Никола Саркози.

За траурната церемония ще дойдат и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, съпругът й, бившият президент Бил Клинтън, и председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу. Очаква се да пристигне и бившият лидер на профсъюза "Солидарност" и бивш полски президент Лех Валенса.

Словакия ще бъде представена от президента Иван Гашпарович и премиерката Ивета Радичова, а Русия, чиято политика бе често критикувана от Хавел, ще изпрати Владимир Лукин, посредник за човешките права на президента Дмитрий Медведев.