Празничен ден в родното село на бащата на Обама
Празничен ден в родното село на бащата на Обама / БГНЕС

Денят, в който Барак Обама положи клетва като 44-и президент на Съединените щати, беше празничен в родното село Когело в Кения на покойния му баща, предаде Франс прес. Над 3 хиляди кенийци и чуждестранни туристи се събраха в малкото селище в западната част на източноафриканската държава, за да отпразнуват с песни и танци встъпването в длъжност на първия чернокож президент в историята на САЩ. С вперени очи в два огромни екрана, те наричаха Обама "нашето дете, нашата надежда".

"Сега ние сме сигурни, че той наистина е спечелил: той е президентът на Съединените щати! Преди този момент бе трудно да си го представим", тържествуваше няколко минути след като Барак Обама положи клетва 21-годишният жител на Когело Джулиус Омонди.

Неговата съселянка - 30-годишната Джозефин Авуор, твърди, че встъпването в длъжност на Обама като президент на световната свръхсила е променило живота й. "Ние, жителите на Когело, нашите умове и нашите очи сега са отворени, защото вече не се чувстваме малки, нямаме вече усещането, че сме маловажни хора", уверява тя.

Много кенийци си взеха почивен ден и дойдоха в Когело облечени в най-хубавите си дрехи.

Иначе спокойното село е прекръстено от неговите жители на "местната столица
Празничен ден в родното село на бащата на Обама
netinfo
на света". Когело празнува вече четвърти ден, като тържествата трябва да завършат късно тази нощ.

Пенсионерът от американския щат Охайо Клайд Партин, който е използвал ваканцията си в Кения, за да наблюдава встъпването в длъжност на Обама от Когело, е убеден, че новият американски президент "ще обедини Кения и Съединените щати и ще строши стените на разделението между чернокожите и белите и между държавите."

Бабата на Барак Обама по бащина линия - Сара, и по-голямата част от кенийските роднини на новия американски президент, които все още живеят в Когело и околността, присъстват на церемонията по встъпването му в длъжност във Вашингтон.

Цяла Кения отбелязва събитието с многобройни инициативи. За тази вечер в столицата Найроби е предвидена музикална комедия за живота на Обама.

Около 2 хиляди души, събрали се пред гигантски екран в Найробския университет, нададоха радостни викове, когато новият американски президент положи клетва. Когато видяха неговия предшественик Джордж Буш, много от тях започнаха да имитират постъпката на иракския журналист Мунтазер аз Зейди, който го замери миналия месец с обувките си. (БТА)