Зимната олимпиада - по 16 часа на ден в ефира на БНТ
Зимната олимпиада - по 16 часа на ден в ефира на БНТ / снимка: БНТ1

С грандиозна церемония на 12 февруари във Ванкувър ще стартират ХХІ Зимни олимпийски игри. Тричасовото шоу с дефилирането на българските спортисти ще бъде излъчено пряко по БНТ1 сутринта от 04 до 07 часа на 13 февруари, събота и повторено от 14.00 часа, заради 10-часовата разлика във времето между София и мегаполиса, разположен в най-западната точка на Канада.

В продължение на 17 дни Българската национална телевизия чрез преки предавания, репортажи, обзори и журналистически коментари и анализи ще ви направи съпричастни на разгорещената надпревара по снежните писти и ледените площадки на канадския град-домакин. По БНТ ще се излъчва средно 16 часа дневна Олимпийска програма, подчинена на утвърдената философия - българското представяне, изцяло в преки предавания и задължително със собствени репортажи от мястото на събитието. С особено внимание се следят носителката на три олимпийски отличия в шорттрека Евгения Раданова и младата ни надежда Александра Жекова, превърнала се в основен фаворит за медалите в сноуборда. Във Ванкувър България ще бъде представена от един-единствен отбор - в мъжкия биатлон. Естествено, екипите на БНТ ще са на мястото на събитието.

Европейският съюз за радио и телевизия е сключил договор с МОК за правата за излъчване на Олимпийските игри до 2012 г. Т.е. последните Олимпийски игри, които ще бъдат договорени за БНТ чрез ЕБУ, са игрите в Лондон през 2012 година. За Олимпийските зимни игри в Сочи през 2014 година БНТ ще трябва сама да се бори за получаване на правата като участва в търговете на МОК. За МОК не е важна само финансовата страна. Следи се много внимателно начина на отразяване на игрите от телевизиите, които имат права - колко часа програма излъчват, какво е качеството на програмата, имат ли собствена продукция и т.н.

Във Ванкувър БНТ ще трябва да се доказва като модерна телевизия, която показва на своите зрители не само състезанията, но и богатата съпътстваща програма, в която са включени многобройни събития от най-различен характер. Оценката ще се даде не само от българската телевизионна публика, но и от експертите на МОК, които внимателно ще следят как БНТ отразява Игрите и дали отговаря на високите изисквания на една Олимпийска телевизия. Това ще бъде и един от факторите, които ще влияят при определянето на българската телевизия, която ще получи правата за Сочи.

Началото на олимпийската програма е от 19.00 часа с обобщаваща студийна програма „Леденият Олимп" с времетраене до 50 минути. Тя се излъчва пряко от Ванкувър, с актуални гости и репортажи, интервюта с българските участници и ще анонсира акцентите в предаванията от предстоящи олимпийски ден. Водещи са Методи Манченко и Камен Алипиев, а гости ще бъдат шефът на БОК Стефка Костадинова, единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска, спортният министър Свилен Нейков, световната шампионка Албена Денкова и други.

Около 20.30 ч. започва състезателната програма, която ще продължи с преки включвания до ранните часове на другия ден. В началото са спортовете сноуборд /коментатор Никола Ибришимов/, ски-алпийски дисциплини / Камен Алипиев/, биатлон /Василена Матакева/. БНТ ще отразява пряко най-атрактивния турнир с най-скъпоплатените звезди по хокей на лед /Ценко Симов/, както и всички състезания и галата по фигурно пързаляне /Цветелина Абрашева/. Коментатори на шорт-трека са Цветелина Абрашева, на бързото пързаляне с кънки - Боряна Тончева, на ски-бягането - където изненадващо има цели трима български участници, Евгени Николов, а на бобслея и ски-скоковете - доайенът в групата на журналистите Петър Василев.

Най-интересното от нощната сесия с българско участие заляга в повторение в следобедните часове между 14.00 и 16.30 часа. с обобщаваща 26-минутна емисия за всички олимпийски шампиони и призьори, наречена „Линия Ванкувър".

В специален олимпийски сайт на БНТ winter.bnt.bg ще можете да следите онлайн пряко всички състезания, новините за олимпийските постижения и рекорди и да гледате състезанията, които сте пропуснали.

Студиото на БНТ във Ванкувър ще бъде на минималната възможна площ от 80 кв.м. (за сравнение студията на големите телевизии достигат до 2,5 дка площ), оборудвано с наличната вече цифрова техника на БНТ. Специализираната техника е от най-висок клас, отговаряща на всички международни технически изисквания, осигуряваща бърз, цифров сигнал и картина и най-важното готов висококачествен продукт за излъчване в България. Инвестицията в техниката на БНТ бе направена още за игрите в Пекин и ще бъде на разположение и за предстоящите олимпиади. Екипът на БНТ във Ванкувър, който ще прави всичко това възможно е от 24 души, в т.ч 12 спортни журналисти, режисьори, монтажисти, оператори и тонрежисьори. В студиото на БНТ на място ще се правят не само преките включвания с коментари и гости, но ще се произвежда и готовия материал като повторения и записи от няколко канала едновременно. Този начин на работа се прилага във всички страни, отразяващи най-голямото зимно спортно събитие, доказва високия стандарт и професионализъм в работата на БНТ, която е ангажирана с отразяването на игрите.