Защо жените обличат мъжете си?
Защо жените обличат мъжете си? / снимка: Sofia Photo Agency

Една трета от германките не одобряват стила на обличане на своя партньор, което в много случаи води до радикална намеса. Защо мъжете се оказват нещо като модни неудачници? И как жените биха могли да им помогнат?

Отново този раздърпан пуловер и тия стари дънки... Вместо да сложи някой костюм или поне някоя модерна риза, той облича все едно и също. На германките тази гледка отдавна им е омръзнала, а и не само на тях.

33 процента от жените в Германия признават, че не харесват стила на обличане на своята половинка, понякога дори се срамуват да излизат с партньора си, ако той е облечен със старите си дрехи. Често жените се чувстват безсилни пред оправдания от рода на: "Че какво им е на дрехите? Все още са здрави, а и тези са ми най-удобни." И така се стига дотам, че 11% от германките всяка сутрин приготвят облеклото на съпруга си. А всяка трета жена във Федералната република купува дрехите на партньора си, за да не го прави той, тъй като изборът му може да се окаже фатален (според дамите).

Въпреки това не може да се твърди, че мъжете принципно са неудачници по отношение на обличането. Проблемът се крие по-скоро в това, че те дълго време са били обличани от майките си, казва семейният терапевт Улрике Дам, цитиран от БГНЕС. Жените обаче могат да помогнат на половинките си. Най-важното, според Улрике Дам, е те в никакъв случай да не изхвърлят старите дрехи на партньора си, а да поговорят с него, изразявайки желанията си, но и предоставяйки му възможност той сам да направи финалния избор. Радикалните действия не носят успех, убедена е тя.

За да не се превърне обличането в семеен проблем, жените трябва по-често да правят комплименти на мъжете си - това ще ги мотивира, твърди семейният терапевт. В същото време представителите на силния пол не бива да забравят, че съпругите им се контят именно заради тях. Така че мъжете могат да отвърнат на жеста, полагайки същите усилия за нежните си половинки.

Но дори и ако съпругът ви не пожелае да замени стария пуловер с нова риза, не му се сърдете и помнете, че съдържанието все пак е по-важно от опаковката!

Кратка статистика: За своите мъже жените най-често купуват: бельо 57,5%, чорапи 57,4%, ризи 53,8%, пуловери 52,5%, вратовръзки 40,5%, панталони 31,9%, дънки 29,9%, якета 27,6%, обувки 24,4% и спортно облекло 24%.