Защо петък 13-и се смята за фатален?
Защо петък 13-и се смята за фатален? / Thinkstock/Getty Images

Защо числото 13 се смята за фатално, а в комбинация с петък става дори още по фатално?

Получихме следния възможен отговор: Френският крал Филип IV издава заповед да се заловят и убият всички рицари тамплиери, членове на ордена, а това става на 13 октомври, петък, 1307 година. Та оттам идвал изразът, че петък 13 като фатален. Обаче сериозно ли е да се смята, че векове наред цялата християнска цивилизация намира за фатално едно число и един ден, които са свързани с тамплиерите? Не завишаваме ли леко значението им? А и какво значение има техният арест, след като спасителят е разпнат в петък? Тамплиерите или Исус са по-важни за това суеверие?

Вижте, забравете тамплиерите и приложната „Данбраундвистика". Това са глупости. Експертите днес са сигурни, че това е модерно пренаписване на факти и най-вероятно не е съвсем така.

Петък е черен, защото в този ден е разпятието на Христос. Това обаче го прави по-особен сравнително късно. Първите сведения за фаталността на петъка идват от XIV век, а връзката на петък и 13 е още по-нова - от XIX век.

13 в нумерологията има особен смисъл - то е просто число, с него не може да се оперира добре, нечетно е, изобщо е страшно ръбато. За разлика от божественото 12. Неслучайно 12 се среща навсякъде - 12 апостоли, 12 еврейски племена, 12 наследници на Мохамед, 12 часа, 12 месеца, 12 зодиакални знака, филмът „12 маймуни" (може би него не биваше да го включваме). Както и да е, 13 е онова, което руши реда, добавяйки единица към свещеното, превръща подреденото и красиво 12 в скованото 13. Затова 13 се смята за фатално, но фатално в смисъл на съдбовно, може да носи и късмет, а не само нещастие.

Дълго време фаталността на петъка и 13-ката нямат нищо общо. Например в испаноезичната култура, както и в Гърция, фаталният ден е вторник 13. Докато в Италия е смятано за щастливо, а 17 - за нещастно число. Там фаталността е в петък 17.

Англоезичната култура обаче, която доминира, прави компилация между наличните фатални дни и числа и така се появява петък 13 - за първи път споменат през 1869 година от Хенри Едуардс като фатална дата.

От тогава фаталността на петък 13 придобива популярност. Дори започват да се търсят специални исторически съвпадения, за да се обясни. Например смъртта на Росини - петък 13, арестът на тамплиерите - петък 13, и т. н.

Дори съществува специален термин - параскевидекатриафобия - страх от петък 13. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Статистиката сочи обаче, че нивото на инциденти в петък 13, откакто датата е популярна с фатализма си, е силно занижено, сравнено с 12 или 14 например. Поради простата причина, че на този ден всички са с повишено внимание и избягват всякакви рискове. Така че петък 13 от гледна точка на инцидентите вече е най-нефаталната дата, с която разполагаме. Това е най-спокойният ден изобщо.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук