Във вселената на Междузвездни войни започва нова ера
Във вселената на Междузвездни войни започва нова ера / снимка: Reuters

Американският развлекателен гигант "Дисни" /The Walt Disney Company/ обяви във вторник, че купува "Лукасфилм", продуцентската компания на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас, за около 4,05 млрд. долара в брой и акции.

"Тази сделка съчетава портфейл със съдържание от световна класа, включително и "Междузвездни войни ", една от най-големите семейни развлекателни саги на всички времена, с уникалното творчество на "Дисни " в различни сектори", каза главният изпълнителен директор на "Дисни" Робърт Айджър .

"Възможностите и опитът на "Дисни" дават възможност на "Лукасфилм" да открие нови пътища във филмите, телевизията, интерактивните медии, тематични паркове, забавления и потребителски продукти", каза от своя страна Джордж Лукас, който притежаваше досега 100% от компанията.

"Сега е време за мен да предам "Междузвездни войни" на ново поколение режисьори. Винаги съм си мислел че "Междузвездни войни" ще ме надживее и според мен е важно да се постави на мястото на прехода в моя живот ", коментира той.

"Дисни" предвижда да изплати около половината от сделката в брой, а останалата част с 40 млн. акции, които ще бъдат издадени по време на завършване на сделката, отбелязва БГНЕС.

От съобщението на компанията стана ясно, че се предвижда през 2015 година да излезе седми епизод на "Междузвездни войни" и след това историята да продължи.

Преди "Лукасфилм" "Дисни" успешно придоби анимационните студиа "Пиксар" /Pixar Animation Studios/ и тежката артилерия в комиксите "Марвел" /Marvel Entertainment/.