Втори търг с вещи на Елизабет Тейлър донесе 2,5 млн. долара
Втори търг с вещи на Елизабет Тейлър донесе 2,5 млн. долара / снимка: Reuters

Портрет на Елизабет Тейлър и нейна рокля на Диор се превърнаха в безспорните звезди на втория търг, организиран от аукционна къща Кристис в Ню Йорк. Той донесе приходи от над 2,5 млн. долара (1,93 млн. евро).

На първия търг, организиран от аукционната къща, бяха продадени едни от най-скъпите бижута на актрисата. Литографията на Уорхол, единственото произведение на изкуството, включено в търга, който е съсредоточен главно върху гардероба на покойната холивудска звезда, неочаквано се превърна в най-скъпия предмет. Тя намери купувач за 662 500 долара (511 000 евро) и надмина три пъти първоначалната си цена.

Освен портретът, на който един от най-ярките представители на поп арта е изписал саморъчно посвещението „На Елизабет с много любов”, на търга беше продадена елегантна вечерна рокля, намерила собственик за 362 500 евро. Дългата бяла рокля, дело на Кристиян Диор, се оценяваше едва на 3000-4700 евро. „Тази рокля е истински крайъгълен камък в гардероба на Тейлър”, заяви организаторката на търга Хедър Барнхарт, съобщава БГНЕС.

Актрисата „откри модната къща в началото на кариерата си и тя й шиеше дрехи по мярка”, съобщи експертката, според която Тейлър „е истинска история на модата през 20-ти век с ярките си рокли, белязали 70-те години, и саката със скъпоценни камъни на Версаче от 80-те години”.

Сако на Версаче, украсено с портрети на актрисата, направени от скъпоценни камъни, беше друга дреха, достигнала една от най-високите цени на търга. То беше продадено за 99 000 евро, въпреки че преди търга се оценяваше на едва 11 500-15 500 евро.

Роклята, с която звездата блестеше на втората си сватба с актьора Ричард Бъртън през 1975 г., намери нов собственик срещу 37 000 евро. Става въпрос за рокля на Джина Фратини от коприна в зелено и розово, за която Кристис очакваше да бъдат платени между 8000 и 9000 евро.