Внукът на Жак-Ив Кусто тръгва на подводна експедиция
Внукът на Жак-Ив Кусто тръгва на подводна експедиция / снимка: Guliver/Getty Images

Внукът на известния френски изследовател на морските дълбини Жак-Ив Кусто - Фабиен и неговият екип подводничари ще се гмурнат в морето, за да стигнат до подводната лаборатория „Аквариус”, която се намира на близо 19 м дълбочина близо до брега на Флорида, съобщиха АФП и ИТАР-ТАСС.

Фабиен Кусто възнамерява да прекара 31 дни в подводната станция и по този начин да подобри рекорда на дядо си. През 1963 г. Жак-Ив Кусто остана 30 дни заедно с подводничари в изследователската станция „Коншелф 2”, която се намира в Червено
море, на около 40 км от Порт Судан.

Подготовката за експедицията, кръстена „Мисия 31”, започна преди няколко години. Фабиен Кусто и неговият екип планират по-специално да изследват как замърсяването на океана и климатичните промени влияят върху кораловите рифове, да създадат карта на морското дъно и да наблюдават какво въздействие ще има върху човешкия организъм продължителният престой под вода.

„Тази експедиция ще бъде сложна както от физическа, така и от психична гледна точка”, отбеляза 46-годишният Фабиен Кусто, пише БТА. Екипът му включва не само учени, но и видеооператори, които непрестанно ще заснемат всичко, което се случва, в режим онлайн, за да може желаещите да следят експедицията. Освен това ще бъде излъчен документален филм, посветен на „Мисия 31”.