В САЩ се появиха на бял свят първите кученца, заченати ин витро, съобщиха Ройтерс и Франс прес. С това бе постигнат първият успех на въпросната репродуктивна технология при кучетата, след като тя е използвана от трийсетина години при хората.

Създадоха ГМО-куче с двойно повече мускули

Успешното й прилагане открива възможности за спасяване на застрашени от изчезване породи кучета чрез технологии за генно редактиране, които позволяват да се отстранят наследствени кучешки болести.

Появилото се на бял свят през юли котило включва 7 кученца - 5 бигъла и два мелеза между бигъл и кокер шпаньол. "Всички те са в отлично здраве", заяви експертът по репродуктивна биология Алекс Травис от института "Бейкър" за здравето на животните към Корнелския университет в Ню Йорк. Общо 19 ембриона, заченати ин витро, са били върнати в матката на кучката. "От средата на 70-те години на миналия век правехме безуспешни опити за ин витро оплождане при кучетата", припомни проф. Травис.

Проблемите се обясняваха с това, че при кучетата репродуктивните цикли се различават от тези при другите бозайници, а това затруднява оплождането на яйцеклетките. "С помощта на технология, разработена за преодоляване на тези трудности, учените постигнаха 80-90-процентен успех при ин витро оплождането", поясни ученият.

Друг проблем, с който учените се справят от 2013 г., бе свързан със замразяването на ембрионите. То позволява ембриони да бъдат вкарани във фалопиевите тръби у кучката в подходящия момент от репродуктивния й цикъл. "Кучетата поделят над 350 наследствени болести с хората и притежават близо два пъти повече гени в сравнение с всички други видове животни, отбеляза проф. Травис. Кучетата дават възможност да се опознаят редица генни болести при хората".

Източник: БТА