Създадоха ГМО-куче с двойно повече мускули
Създадоха ГМО-куче с двойно повече мускули / снимка: БГНЕС, архив

Екип от учени в Китай е създал кучета с двойно повече от обичайното мускулна маса чрез премахване на ключов ген, който блокира развитието на мускулите, пише Discovery News.
Екипът е използвал техника за генетично модифициране, наречена CRISPR-Cas9, за да отстрани ген, наречен миостатин от ембрион на гонче. Този ген произвежда протеин, които спира растежа на мускулите. Същият метод е използван наскоро за създаване на свински органи, които да се използват за човешки трансплантации.

Получената в резултат порода гончета има повече мускули и се очаква да е с по-добри бегачески способности, което я прави подходяща за лов, както и използване от полицията и армията, посочва изследователят Лиангси Лаи.

Идеята не е да се направи супер куче. Учените изтъкват, че се надяват с помощта на новите познания да създадат други генетично модифицирани кучета - с мутации, които наподобяват човешки болести като Паркинсон, за да се изследват и разберат тези заболявания.
"Целта на проекта е да се проучи възможността за създаване на поколение от кучета модели за заболявания за биомедицински изследвания", казва Лаи. Кучетата приличат на хората по отношение на метаболизма, психологическите и анатомичните си характеристики, допълва ученият.

Източник: Фокус