Виж София Лорен в София, разгледай живота й
Виж София Лорен в София, разгледай живота й / Classic Film Scans
Виж София Лорен в София, разгледай живота й
51562
Виж София Лорен в София, разгледай живота й
  • Виж София Лорен в София, разгледай живота й

Една от най-големите звезди в световното кино София Лорен предстои да гостува у нас. Тя ще дойде в столицата в средата на май, за да открие уникална изложба със свои лични вещи. Експозицията "София Лорен в София" ще бъде подредена в залите на ремонтираната Национална художествена галерия и ще остане там един месец, като входът за нея ще е безплатен.

Над 4000 са експонатите, подбрани лично от актрисата и от българина Красимир Иванов, който е неин приятел. Това е човекът, който миналата година организира посещението на Клаудия Кардинале в София.

В столицата ни София Лорен ще остане три-четири дни. Тя ще е тук в компанията най-вероятно на двамата си синове - Едоардо и Карло Понти-младши.

Идеята за пътуваща изложба с нейни лични вещи е от преди година. Първоначално актрисата не й се зарадвала особено, но по-късно я харесала, спомни си пред Дарик Красимир Иванов: "В началото тя остана малко шокирана. Попита как така, като е още жива, ще я вкарваме като динозаврите в музеи. После говорихме по темата по-дълго и тя каза: Правим го! Това, което е характерно за нея, за разлика от други актриси, е ,че тя е имала уникалния шанс да бъде съпруга на продуцента на филмите си, т.е. на боса на филмите. И точно поради тази причина, по договор, след края на снимките им, тя си е запазвала целия реквизит и костюмите, които е използвала. Всъщност цялата идея тръгна от там, защото аз не знаех този факт. Един ден си говорихме и тя каза: Знаеш ли, че аз си пазя разкъсания костюм от "Чочарка" и този от "Вчера, днес и утре", където съм бременна. Обясни ми, че сега за нищо не стават, но си ги пази вкъщи, защото са част от живота й. След време пак говорихме по темата и тя предложи: Ама защо не дойдеш до Женева, за да видиш за какво става дума, защото аз много хубаво ги описвам, но на теб може и да не ти харесат".

Така Красимир попада в дома на София Лорен в Женева, където заедно с нея избират експонатите за пътуващата изложба, посветена на живота и кариерата й. За този период той казва: "Когато отвори гардеробите и мазетата, и архивите, и папките, аз онемях! Имаше един гардероб, най-интересният, който беше с всички костюми от филмите й. Това са костюмите от "Чочарка", от "Един необикновен ден", където танцуват страшно танго с Марчело Мастрояни. Те са работили 40 години и са заснели 14 филма. В един момент извади и някакъв костюм от финалната сцена на "Брак по италиански" и се разплака. Попитах я защо? Каза ми, че й е мъчно за Марчело и ми обясни: Знам, че той страшно щеше да се радва да дойде на една такава изложба, а и щеше да ме спука от подигравки, защото ме вкарват в музеи, щяхме да се забавляваме като две деца".

Освен костюмите, с които актрисата се е снимала в някои от най-значимите си филми, в Националната художествена галерия ще бъдат показани още и сценариите им, от които си е учила ролите и върху които Марчело Мастрояни й е рисувал сърчица и ангелчета. Ще бъдат изложени и двете й награди Оскар. За експонатите Красимир Иванов разказва още: "Най-интересните експонати в изложбата са от дома на София Лорен в Женева, но има и неща, които са от частната колекция на Мина Фабри - една италианка, която официално е най-големият колекционер в света на всичко, свързано със София Лорен. Тя от 40 години събира всевъзможни неща, много ценни. Например оригинални афиши от всички филми на София Лорен, оригинални снимки от вестниците от едно време, десетки хиляди, без да прекалявам, списания със София Лорен на корицата от цял свят".

След София, изложбата, посветена на София Лорен, ще отиде в Москва, Санкт Петербург и Неапол. Водят се преговори за Берлин, Лос Анджелис, Токио. Интерес има и от Мадрид, Париж и Женева. Според договорките с актрисата експозицията навсякъде ще е различна.

Ето как отговоря Красимир Иванов на въпроса с какво си обяснява невероятния външен вид на 77-годишната италианка: "Първо е генът, второ е духът, а и страхотната дисциплина. София е като войник. Тя си ляга вечер в 9 часа, много рядко прави изключения с това, става сутрин в 6, после задължително гимнастика, а и яде страшно малко, което е едно от разковничетата за поддържане на формата. Една жена като нея просто я гледаш в очите и я слагаш на пиедестал. Да Ви кажа честно, аз никога не съм се замислял на колко години е. Когато се видя с нея, мисля само за това какво уникално човешко същество имам пред себе си".

Изложбата "София Лорен в София" е посветена на 50-годишнината от първия Оскар на актрисата. Тя го печели през 1962 година за ролята си във филма "Чочарка". 29 години по-късно получава още една статуетка, но за цялостно творчество. Основен организатор на експозицията е Столична община, заедно с Министерство на културата и създаденото от Красимир Иванов сдружение "Евенти".