Виктория Бекъм
Виктория Бекъм / Gulliver/Getty Images
Херцогинята на Кембридж Катрин е най-елегантната кралска особа, но в класация за моден стил отстъпва първенството на бившата певица от "Спайс гърлс" Виктория Бекъм, преквалифицирала се в модна дизайнерка. Същевременно италианците бяха обявени за най-добре обличащите се жители на Европа, пише в. "Дейли стар".

В допитване, обхванало 14 000 европейци, Виктория Бекъм получи 28 процента от гласовете, които й осигуряват първото място.
 

Херцогинята на Кембридж Катрин заема втората позиция
с 24 процента. Съпругата на принц Уилям е единствената кралска особа в Топ 10.
 

Освен Виктория Бекъм и херцогинята на Кембридж Катрин, челната десетка на иконите на стила включва още Киара Ферани, Оливия Палермо, Ели Голдинг, Алекса Чънг, Джейн Бъркин, Ана Кливланд, Лизи Хадфийлд и Бони Стрейндж.

Междувременно Италия - дом на световноизвестни дизайнери и модни къщи като "Прада" и "Версаче", беше избрана за най-стилната европейска страна, оставяйки след себе си Франция и Испания.

Челната петица се допълва от Великобритания и Швеция. В Топ 10 попадат също Дания, Португалия, Германия, Норвегия и Финландия.
Допитването по поръчка на сайта за мода Фарфеч е осъществено от УанПол.

Проучването показва, че над 50 процента от хората черпят модно вдъхновение от чужди страни, най-често Италия, Франция и Великобритания. Петдесет и шест на сто казват, че обичат да научават нови неща за модата и стила, като 52 процента имат желание да разширят кръгозора си и да повишат знанията си за международната мода и дизайн.

"Модата винаги е била отлично средство, което позволява на хората да изследват и изразяват собствената си индивидуалност", казва говорителка на Фарфеч.
БТА