Ванкувър - най-добрият град за живеене
Ванкувър - най-добрият град за живеене / снимка: shc.hu

Ванкувър е градът, в който се живее най-добре, а най-труден е животът в Хараре. Това показват данните от проучване на британското издание "Икономист". В проучването са класирани 140 града в света по пет критерия: санитарни условия, стабилност, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Шест от първите десет места в класацията заемат градове в Канада и Австралия. В края са градове в Африка и Азия. Ванкувър получава оценка 98 в класацията, започваща от 0, когато условията са нетърпими и стигаща до 100, когато условията са идеални.

Столицата на Зимбабве - Хараре, е последна с 37,5 на сто. Втора след Ванкувър е Виена, следват Мелбърн, Торонто, Пърт, Калгари, Хелзинки и Женева. Сидни и Цюрих си поделят 9-ото място. Сред европейските градове, където се живее приятно, са Стокхолм и Хамбург - на 14-о място, Париж на 17-о, Франкфурт на 19-о. Най ниски показатели за Европа има Атина - 63-о място. Вашингтон е на 35-а позиция, Лос Анджелис на 48-а, Лондон на 51-а, точно преди Рим, Москва е 69-а, Пекин 76-и.