/ БГНЕС
В шведския град Лунд избраха необичаен начин да предотвратят струпвания на хора в най-големия градски парк заради коронавируса – като изсипят големи количества птичи тор в тревните площи.
 

Властите в шведския град Лунд разпръснаха пилешките изпражнения в централния парк, за да предотвратят масовите тържества по случай Валпургиевата нощ, пише вестник „Sydsvenskan”.
 

Градът е известен с един от най-големите университети в страната, а в него живеят около 125 хиляди студенти. В същото време в Швеция има традиция да се празнува Валпургиевата нощ - празник, датиращ от предхристиянските времена. Според този старинен обичай в нощта на 1 май се организират празненства на открито, да се палят огньове и да се „гонят зли духове“.
 

Според ръководителя на комисията по околна среда в Общинския съвет на Лунд Густав Лундбладом, масовите тържества тази година могат да доведат до ново огнище на коронавирус, така че идеята да се разпръсне птичи тор в парка е доста уместна. В същото време общинарите са единодушни, че това ще послужи за пролетното наторяване на растенията.
 

Единственият недостатък на тази мярка е, че миризмата ще се усеща известно време и извън пределите на градския парк.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС