Учени внедриха робот сред пингвини
Учени внедриха робот сред пингвини / Thinkstock/Getty Images

Роботизирани роувъри могат да помогнат на учените да наблюдават животни, без да ги плашат. Присъствието на хора често кара представителите на животинското царство да демонстрират различно от обичайното им поведение. Ако обаче роувърът прилича на тях, животните се "отпускат". Именно такъв подход са тествали френски специалисти, внедрявайки роботизиран пингвин сред истински птици, съобщи ЮПИ.

Благодарение на агента под прикритие - четириколесен роувър, маскиран като бебе от вида Кралски пингвин, учени от университета на Страсбург са успели да съберат данни от сърдечните монитори, поставени на 24 екземпляра в антарктическия регион Земя Адели. Кралските пингвини са особено плашливи, а четящото устройство трябва да е на много близко разстояние до тях, за да събере измерванията. Поради тази причина роботизираното бебе пингвин е било абсолютно необходимо.

Събирайки данните от сърдечните монитори, специалистите са били в състояние до отчетат с голяма точност нивата на стрес, предизвикани сред пингвините от присъствието на чужди хора или предмети. Човешките изследователи стресират най-силно птиците. Роботите без маскировка също ги тревожат, но не толкова осезаемо. Дегизираният робот обаче е успял да се внедри сред Кралските пингвини, без да събуди никакво подозрение. Бебетата от вида са се притискали към него, а по-възрастните екземпляри са останали разочаровани от липсата на "желание за комуникация" от негова страна.

Агентът под прикритие по-късно е успял да се промъкне до представителите и на друг вид - морски слонове, като част от тях не са го забелязали, а други не са му обърнали внимание.

Източник: БТА