/ БГНЕС
Кинофестивалът в Карлови Вари, един от най-старите в Европа, стартира за 53-ти път, като в програмата му са включени 182 художествени и документални филма, предаде ТАСС.
 
"Фестивалът е един от символите на нашата република и тази година за нас е особено забележителна - отбелязваме столетието от създаването на независима Чехословакия", заяви на тържественото откриване президентът на кинофеста чешкият актьор Иржи Бартошка.
 

БГНЕС

БГНЕС


Той връчи почетната награда на фестивала на американския актьор, сценарист, кинорежисьор и кинопродуцент Тим Робинс. Той бе удостоен с приза за забележителния му принос в развитието на световното кино.
 
Тазгодишният кинофорум в Карлови Вари е посветен на паметта на чешкия и американски кинорежисьор и сценарист Милош Форман. Той почина през април т.г. След приключването на официалната церемония се състоя ретроспективната прожекция на романтичната комедия "Любовта на русокосата", заснет от Форман през 1965 г. в пражката киностудия "Барандов".
 

БГНЕС


Американският продуцент и режисьор Бари Левинсън ще получи също почетна награда за принос към киното на церемонията за закриване на фестивала в Карлови Вари на 7 юли. Бари Левинсън е известен с филмите "Рейнмен", "Добро утро, Виетнам", "Авалон", "Бъгси", "Слийпърс".
 

БГНЕС

БТА