Торинската плащаница - загадъчното ленено платно, за което християните вярват, че е било погребалната одежда на Исус Христос
Торинската плащаница - загадъчното ленено платно, за което християните вярват, че е било погребалната одежда на Исус Христос / Gulliver/Getty Images
Ново високотехнологично съдебномедицинско изследване на Торинската плащаница - загадъчното ленено платно, за което християните вярват, че е било погребалната одежда на Исус Христос, навежда на мисълта, че вероятно става дума за средновековна фалшификация, предаде Ройтерс.

ДНК изследване увеличи загадките около Торинската плащаница

В рамките на изследването са били използвани доброволец, манекен и усъвършенствани технологии. То се съсредоточило върху това как може да е изтекла кръвта от някои получените от Исус Христос рани - на лявата му ръка, на ръцете му от лактите до китките, от рана, за която в Библията се казва, че е от копие, от рани на кръста.

Съдебен антрополог реконструира лицето на Христос (СНИМКИ)
 
Малка тръбичка била вкарана в китката на доброволец, за да се симулира изтичането на кръв от рана след забиване на гвоздей от Разпятието. Манекен пък бил използван за симулиране на раната от копие.
Като използваха специални инструменти учени доказаха, че посоката и "поведението" на бликналата кръв не съвпадат с данните от снимките с висока резолюция на плащаницата. Тя се съхранява в катедралата "Св. Йоан Кръстител" в Торино и много рядко се излага публично.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Forensic Sciences.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА