Съдебен антрополог реконструира лицето на Христос (СНИМКИ)
Съдебен антрополог реконструира лицето на Христос (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Обикновено изобразяват Христос като бял мъж с дълга руса коса с къдрици. Той обаче надали е изглеждал така. Британският съдебен антрополог Ричард Нийв направи реконструкция по семитски черепи, намерени на археологически обекти в Галилея, Северен Израел, и получи нещо съвсем различно, съобщи в. "Индипендънт".

Лицето, което според проф. Нийв е по-правдоподобно, е мургаво, с кръгли черни очи, къса черна коса на вълни и гъста черна брада. Той е стигнал до този образ, като е направил разрези с компютърна томография на древните черепи. Използвал е и рисунки, намерени на археологически обекти, и е изучил описанията в Библията. След това с помощта на компютър е изчислил най-вероятното разположение на мускулите и кожата на типичен семитски череп.

Според проф. Нийв, Христос вероятно е бил висок около 1,50 м, колкото е било характерно за мъжете по онова време. След като е работел навън като дърводелец и е бил 30-годишен, вероятно е бил по-силен и загорял, отколкото обикновено го представят, допълни в. "Мирър".

Криминалисти съставиха портрет на младия Христос

В началото на годината италиански детективи представиха своя интерпретация на това как може да е изглеждал младият Христос, като използваха Торинската плащеница. Тяхната версия е съвсем различна.

Източник: БТА