/ Istock
Праисторически каменни инструменти, открити в пещера в Полша преди 50 години, бяха наскоро определени като едни от най-старите, откривани някога в региона.

Инструментите от пещерата Тунел Велики в Малополска са на възраст между 450 000 и 550 000 години. Това датиране може да позволи на учените да научат повече за хората, които са ги изработили, както и за тяхната миграция и обитаване в Централна Европа през праисторията. Например, времевата рамка вероятно означава, че инструментите са изработени от изчезналия човешки вид Homo heidelbergensis, който обикновено се смята за последния общ предшественик на неандерталците и съвременните хора (нас). И означава, че регионът е бил обитаван от хора по време, когато суровият климат на Централна Европа е изисквал значително физическо и културно приспособяване, съобщава „Сайънс Алерт“.

"Това е изключително интересен аспект на анализите за нас", обяснява археологът Малгожата Кот от Варшавския университет в Полша още през октомври 2022 г., когато изследването е публикувано. "Можем да изследваме границите на възможностите за оцеляване на Homo heidelbergensis и по този начин да наблюдаваме как той се е адаптирал към тези неблагоприятни условия."

Пещерата Тунел Велки е разкопана през 60-те години на миналия век, като през 2016 г. археолозите се връщат отново на мястото. Слоевете материал са датирани от холокона, датиращ отпреди около 11 700 години, и от средния палеолит, простиращ се чак до преди 40 000 години. Но археологът Клаудио Берто от Варшавския университет смята, че датировката е в противоречие с това, което е наблюдавал. Той заключава, че животинските кости, намерени на мястото, почти със сигурност са по-стари от 40 000 години. Затова през 2018 г. Кот и екипът ѝ се връщат в пещерата. Те отворили отново и разширили един от изкопите, като внимателно изследвали различните слоеве материал, натрупан през годините, и събрали още костен материал за анализ. Установили, че горните слоеве наистина съдържат кости на животни, живели през късния плейстоцен и холоцена. Но долният слой е бил значително по-стар. Той съдържал костите на няколко вида, живели преди половин милион години: европейския ягуар, Panthera gombaszoegensis; вълка от Мосбах, предшественик на съвременните сиви вълци, Canis mosbachensis; и мечката на Денингер, Ursus deningeri. В слоя, в който са открити костите, са открити и следи от обработката на кремък, включително кремъчни люспи, "заготовки", от които могат да бъдат оформени други инструменти, и ядра, от които те са издялани. Имало е и някои готови инструменти, като например ножове.

"Тъй като тези предмети произхождат от същия слой като костите, това означава, че възрастта им е много сходна", обяснява Кот. "Това предположение беше потвърдено от разкопките, проведени в пещерата през 2018 г. Те потвърдиха подредбата на пластовете, описана от изследователите преди половин век. Открихме също така повече производствени отпадъци и животински кости".

Преди това, допълва тя, в Полша са били известни само два обекта с инструменти от приблизително същия период от време: Тржебница и Руско. Но артефактите от пещерата Тунел Велки са различни. Няколко археологически обекта в района показват доказателства за древно човешко обитаване - но всички те са открити.
Намирането на артефакти от това време в пещера, според Кот, е много неочаквано.

"Бяхме изненадани, че преди половин милион години хората в този район са пребивавали в пещери, защото това не са били най-добрите места за лагеруване", отбелязва тя. "Влагата и ниската температура биха обезкуражили това. От друга страна, пещерата е естествено убежище. Тя е затворено пространство, което дава усещане за сигурност. Открихме следи, които може да показват, че хората, които са пребивавали там, са използвали огън, което вероятно е помогнало за облагородяването на тези тъмни и влажни места."

Интерес представлява и техниката, използвана за изчукване на кремъка, намерен в пещерата. Тази техника е най-простата, използвана от древните хора, и по времето, когато са създадени инструментите, рядко е използвана като основен начин; обикновено е използвана само върху некачествени материали или когато кремъкът е бил в недостиг.

Само на един друг обект, Isernia La Pineta в Италия, техниката е използвана като основна. Кремъците от Тунел Велки не са били с лошо качество, нито пък са били дефицитни, тъй като са добити на място. Такъв е бил случаят и с Isernia La Pineta; намирането на втори обект със същите характеристики може да помогне на археолозите да разберат причината, поради която тези древни хора са използвали тази специфична техника.

Екипът се надява да се върне в пещерата, за да потърси кости на Homo heidelbergensis.
БГНЕС