Ще стигне ли България до финала на „Евровизия?
Ще стигне ли България до финала на „Евровизия? / www.eurovision.tv
България ще се бори тази вечер в Белград да се класира за финала на международния конкурс „Евровизия". Deep Zone, Balthazar и Йоана ще представят песента си „DJ, take me away" на втория полуфинал под номер 12. Миналата година Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Стунджи стигнаха до 5-то място, което е най-доброто ни постижение на „Евровизия". Досега България е участвала три пъти в международния конкурс. Първия опит направиха през 2005 година група „Каффе", през 2006 г. се пробва и Мариана Попова.

Заради промяна в правилата на „Евровизия" и тази година България първо трябва да се представи на полуфинал на конкурса. Петото място през 2007 г. на Елица и Стунджи ни гарантираше директно отиване на финал, но впоследствие организаторите измениха регламента и лишиха няколко страни от тази привилегия. Пак заради новостите – българската песен може да бъде подкрепена само от държавите, които участват с нея на втория полуфинал на „Евровизия". Това разделение на първа и втора полуфинална вечер позволи на организаторите отчасти да прекратят гласуването по т.нар. „регионален принцип". Зрителите могат да подкрепят песента, която харесват, стига тя да не е тази на собствената им държава, чрез телефонно обаждане или изпращане на SMS.

Другата новост в правилата е, че вече има професионално жури. Така например, ако нашата песен не попадне сред първите девет най-предпочитани от зрителите, журито има право да прати на финал една песен по свой избор.

В нашата полуфинална вечер участват още: Исландия, Швеция, Турция, Украйна, Литва, Албания, Швейцария, Чехия, Беларус, Латвия, Хърватия, Дания, Грузия, Унгария, Малта, Кипър, Македония, Португалия.

Според музикални специалисти „DJ, take me away" е с реални шансове да стигне до финала на конкурса. Той е насрочен за 24 май и отново ще се проведе в най-голямата зала на Балканите – „Белград Арена". Рекорден брой държави участват тази година на „Евровизия" – 43. Едва 25 от тях ще се представят на финала на 53-тото издание на международния конкурс.

Часове преди нашите да се борят за отиване на финала на „Евровизия” – какви са нагласите към тяхната песен? Мнозина музикални специалисти са категорични, че песента ще бъде сред най-харесваните и има големи шансове. Основният мотив е, че „DJ, take me away" не е типичната песен, която по принцип може да се чуе на "Евровизия". На официалния сайт на конкурса, съществува фензона, в която са обобщени мненията на фенове на „Евровизия" от цял свят. Те посочват българската песен за една от най-хубавите. В ТОП 10 тя е на 10-то място. Разбира се в интернет могат да се намерят и други класации, според които песента на България е аут от финала. Според една такава прогноза – нашата песен ще остане на 13-то място.

Между другото нашето парче държи и един рекорд в 53-годишната история на конкурса и той е за песен с най-дълго интро. Почти минута минава, докато Йоана запее „DJ, take me away".

Много се говори и за това дали има някакво значение под кой номер дадена държава се представя пред зрителите. Миналата година имаше страхотни притеснения около факта, че Елица и Стунджи трябва да са първи на полуфинала. Видя се, че това не е проблем. Deep Zone, Balthazar и Йоана излизат тази вечер под номер 12. Оказа, че организаторите разполагат с интересна статистика по темата. Според нея сред песните, които са били представяни под номер 1 в историята на конкурса, има трима победители. Сред тези, които са били изпълнявани най-накрая има шестима победители. Никога не са печелили песни, участващи в конкурса под следните номера: 2, 7, 16, 21, 23, 25 и 26.

Ето и кои са държавите, участващи на полуфинала тази вечер, които според прогнозите минават нататък – това са: Швеция, Украйна, Турция, Португалия, Исландия, Беларус, България, Малта, Грузия и Кипър.

Какво е настроението в българския лагер часове преди полуфинала?

Вече малко повече от една седмица сте в Белград, какво чувате като коментари за вашата песен – от вашите конкуренти, от журналистите? Какви са нагласите към вас?

Балтазар: От журналистите чуваме само добри коментари, особено вашите западни колеги. Феновете също доста се кефят, почти целият персонал на „Белград Арена" знае нашата песен. Някои от тях дори си имат „DJ, taka me away" на телефона като рингтон. И всеки път, когато ни видят викат: А, българи, българи, братя! Усеща се едно топло отношение от всички, което мен много ме радва.

С всеки изминал ден усещате ли, че шансовете за нашата песен да стигне до финал се увеличават?

Йоана: Надяваме се. Всичко зависи от това как ще гласуват зрителите, дали ще подкрепят нашата песен. В интерес на истината доста силни песни има в нашия полуфинал, втория полуфинал. Ние вярваме в себе си и знаем, че ще се представим по най-добрия начин.

Какво си носи всеки един от вас от България за късмет?

Йоана: Жартиери!

Дидо: Аз си нося запалка, която ми подари съпругата ми. С нея запалваме плочите на пулта. Тя ми е късметлийска. С нея бях и на българския финал.

Балтазар: Аз пък си нося едно малко плюшено мече, което ми е скъп спомен от още по-скъп човек.

Цялото интервю с Дидо, Балтазар и Йоана четете в zar.bg

Можете да го чуете и в прикачения звуков файл!