Шимпанзетата гледат трилъри със затаен дъх, вживяват се и в ролята на героите
Шимпанзетата гледат трилъри със затаен дъх, вживяват се и в ролята на героите / ThinkStock/Getty Images

Наблюдения на шимпанзета, които са гледали кратки трилъри, са помогнали на антрополози да установят, че маймуните могат да се поставят на мястото на героите и със затаен дъх да очакват най-завладяващите и опасни моменти от сюжета, съобщи сп. "Кърънт байолъджи".

"Когато гледате някой шокиращ или емоционален момент в киното, го запомняте много добре и в бъдеще, когато гледате отново същия филм, очаквате настъпването на този момент. Благодарение на новите технологии, позволяващи да проследяваме движението на очите, ние успяхме да проверим дали подобно очакванe е характерно и за приматите", заяви Фумихиро Кано от университета Киото в Япония.

Съд отказа да признае шимпанзетата за личности

Кано и неговите колеги са открили, че приматите притежават способността да се вживяват в случващото се на екрана и да реагират на емоционалните моменти в сюжета на филма, проследявайки как са реагирали шест шимпанзета и бонобо на два късометражни остросюжетни филма, които учените са заснели за целите на експеримента.

Във филмите е имало двама герои - човек, облечен в лабораторна престилка, и "маймуна", ролята на която е била изпълнявана от един от авторите на статията. Според сюжета на първия филм "маймуната" нахлувала от една от двете врати в стаята, където се намирал човекът, и го нападала. Във втория филм се случвало точно обратното. Човекът, намиращ се в едно и също помещение с фалшивия примат, внезапно взимал в ръка един от предметите и започвал да бие животното.

Маймуните и хората се усмихват по еднакъв начин

По време на прожекциите учените давали на шимпанзетата сок и плодове, които да пият и хапват, докато гледат филма. Това е позволило на Кано и неговите колеги не само да наблюдават движението на очите, но и да преценят дали маймуните помнят какви събития предстоят и дали очакват настъпването на драматичния момент.

Експериментът е показал, че приматите наистина запомнят това, което се случва на екрана, и се вживяват в единия от героите в лентата. Например, докато повторно са гледали и единия, и другия филм, приматите винаги са се вторачвали във вратата, откъдето след няколко секунди е трябвало да влезе маймуната, или в предмета, който ще вземе в ръка човекът. Шимпанзетата дори забравяли да ядат плодове и да си пият сока. Изследванията на екипа ще продължат.

Източник: БТА