/ ThinkStock/Getty Images
Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали - от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани, но тази година те са белязани от пандемията от Ковид-19, съобщи сайтът Айнюз.

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили. В този ден земните полюси са наклонени максимално спрямо Слънцето.

Тази година астрономическото лято настъпва в 21.43 ч. по Гринуич. В България започва на 21 юни 2020 г. в 00.43 ч. (бел. ред.).

Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Традицията води началото си от езичеството. Тази година обаче не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията от новия коронавирус. Излъчване на залеза днес и на изгрева утре е планирано на страницата във Фейсбук на English Heritage (Английско наследство).

Испания отбелязва лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени - масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.

В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Обикновено на Таймс скуеър в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика. Заради новия коронавирус площадът тази година няма да събере почитатели на йогата, а празникът ще бъде отбелязан с курсове по йога по интернет.

В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.

Украйна празнува като Испания - почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.

В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.

Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано "Укон юхла" - на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на "Уханус" - в чест на Йоан Кръстител. Езическите корени в празника са навсякъде - огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва. 
БТА