Разкриха как мозъкът ни заличава неприятни спомени

Зони в човешкия мозък отговарят за унищожаването на спомени

Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта
Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта / ThinkStock/Getty Images
Зони в човешкия мозък отговарят за унищожаването на спомени
В рамките на мащабно проучване невробиолози от Германия, Холандия и Великобритания стигнаха до извода, че в главния мозък на човека има зони, които отговарят за унищожаването на някои спомени, съобщи сп. "Кърънт байолъджи".

Откриха „центъра на песимизма“ в човешкия мозък
 
Било установено, че механизмът на тези сложни процеси се осигурява от активността на префронталния кортекс и хипокампуса.
 
Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта.

Мозъкът на жените обработва постъпващата информация от 25 до 75 процента по-бавно в зависимост от особеностите на данните, твърдят учени от университета във Вашингтон
Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта ThinkStock/Getty Images

Учените констатирали, че при съзнателните опити да бъде забравено дадено събитие или информация възниква особена активност в отделни мозъчни зони. Тя отговаря за физиологичния процес "забравяне" на определени данни.

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади
 
При това процесът, свързан със съзнателно "забравяне" на думи, цветове и дори аромати, се формира в префронталния кортекс, а след това преминава в хипокампуса, който отдавна е известен като център на паметта.

г
Thinkstock/Getty Images

Невробиолозите заключили, че стимулирането на зони в главния мозък може да доведе до забравяне на събития. В бъдеще това може да намери приложение в съвременната психиатрия.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка
 
По мнението на учените, физиотерапия с електрически ток с нисък интензитет ще помогне на мозъка да изтрие спомени за участие във войни, семейни конфликти и проблеми, свързани с кариерата. Така ще се облекчи лечението на пациенти, засегнати от тежко психично разстройство.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА