Размерът има ли значение за мозъка
Размерът има ли значение за мозъка / ThinkStock/Getty Images

Учените от столетия търсят отговор на въпроса дали с големината на мозъка нараства и интелигентността, пише MailOnline. Сега изследователи са открили, че размерът на мозъка обяснява в малка степен защо някои хора са по-умни от други. Вместо това мозъчната структура може да е ключът към обяснението на високите резултати на тестове за интелигентност.

През 1836 година германският анатом Фридрих Тидеман пише в журнала Philosophical Transactions, че "съществува несъмнена връзка между абсолютния размер на мозъка и интелектуалната мощ и функциите на съзнанието". Оттогава експертите са на различни мнения за това дали Тидеман е прав. Модерните технологии, каквато е ядрено-магнитният резонанс, дават възможност да се извършват по-надеждни и точни измервания на мозъчния обем, откогато й да било.

Международен изследователски екип, ръководен от Виенския университет, е проучил връзката между обема на мозъка и интелигентността, анализирайки данни от проби, обхващащи 8000 участника. Учените са открили, че връзката между размера на мозъка и интелигентността е слаба, независимо от пола и възрастта на участниците.

"Въпреки че се наблюдава връзка, изглежда, че обемът на мозъка няма голямо значение. По-скоро мозъчната структура и интегритет са по-важни като биологична основа за интелигентността, докато размерът на мозъка е един многото компенсиращи механизми за познавателните функции", посочват учените.

Това заключение се налага и при сравнението на различни видове. Кашалотите, например, имат най-голямата централна нервна система, включително мозък, допълва Фокус. Знае се също така, че мъжете имат по-големи мозъци от жените, но глобалните резултати от тестове за интелигентност не показват разлика между половете.

При хората с мегаленцефалия се наблюдава необичайно голям размер на мозъка, но обикновено те показват по-слаби от средните резултати на тестове. "Това означава, че структурата е по-важна за познавателните постижения и сред хората", казва д-р Якоб Питшниг.