Терминът „привързано родителство” (attachment parenting) и дефиницията му е наложена от американския педиатър д-р Уилям Сиърс, автор и съавтор на над 30 книги за родителство, който заедно с жена си Марта Сиърс е сред водещите защитници на привързаното родителство. Според Ася Демирева, която го е приела като лично верую,  то не означа да "вържем" детето към себе си, а да го отглеждаме със сърцето си и да спрем всичко, което обществото ни казва, че трябва да е така...без да се чувстваме лоши майки.

Какво да правите, ако искате да практикувате този метод за отглеждане на детето ви?

Кърменето

Това е първият признак на привързаното родителство. Въпреки това, дори и да не можете да кърмите по една или друга причина, дръжте детето си по-близо до себе си и го гушкайте по-често.

бебе
iStock/Getty Images

Близост

Вземете си слинг или ергономична раница (не кегуру!). Консултирайте се със специалист и си изберете най-подходящата носилка. Това ще ви донесе не само комфорт и удобство, а ще ви доближи още повече до детето ви.

Бебеносенето - една забравена традиция, която се завръща (ВИДЕО)

Разчитайте един на друг с бащата на детето

Намалете очакванията към самите себе си. Няма как да сте идеални и да правите всичко, което се очаква от вас. Бъдете партньори с мъжа си и си поделете задълженията. Всъщност единственото, което не може да прави той е да кърми, с всичко друго може да ви помогне.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Сън с бебето

Спете с него или близо до него. Може да си закупите люлка, която се закрепя близо до спалнята и така няма да може да го смачкате, а и за лично успокоение. Не очаквайте бебето ви да спи цяла нощ от самото начало.

Пълноценно време с бебето

Минимизирайте другите си ангажименти. Това не означава да спрете да бъдете себе си. Намерете своя начин и ритъм и се разберете със себе си – на кое от двете ще сте по-отдадени – дали на бебето, или на страничните действия. Но ако повече държите да сте с бебето, обръщайте му повече внимание.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Помолете за помощ

Никой не е съвършен. Имате нужда от подкрепа. Викнете майка си или свекървата, за да ви помогнат с домашните задължения и готвенето, за да може вие да се обвързвате с бебето, а помощта да идва отвън. Най-добре е помощта да идва във всички задължения, освен в грижата с бебето, защото тя е най-важна.

И още:

Успешно кърмене: След секцио или не, има кой да ви помогне

Каква е разликата между добрия и мъдрия родител? (ВИДЕО)

11 мъдри правила на кралското възпитание за умни и добри деца (СНИМКИ)

Какво се случва през седмия месец на бебето? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук