Принцеса рокаджийка ще царува в Испания
Принцеса рокаджийка ще царува в Испания / Guliver/Getty Images

Рок концерти, спектакли на алтерантивни театрални компании, излизане с приятелки - бъдещата кралица на Испания е решена да се откаже от живота си на модерна принцеса и се надява, че бидейки перфекционистка и човек с чувство за отговорност, тя ще изглежда убедително в новата си роля.

С черно кожено яке и дънки, подчертаващи изключително слабата й фигура, принцеса Летисия се смеси с публиката на концерт на американската рок група Ийлс през април 2013 година. Няколко месеца по-рано тя беше сред зрителите, които присъстваха на концерта на популярната през 90-те години испанска инди група Лос Планетас.

Забелязана на най-големия летен рок фестивал или в баровете на Мадрид, новата кралица на Испания успя да си запази тези любими занимания през свободното време, нетипични за европейските кралски персони. Някои дори се смутиха от това. Едва миналата година испанците научиха за тези излизания на Летисия, намерили отзвук в медиите в момент в който според някои слухове е имало криза в отношенията между принц Фелипе и жената, за която той се ожени през 2004 година, казва Хосе Апесарена, автор на книга, посветена на знатната двойка и появила се на пазара неотдавна.

"Кралският двор тогава е намекнал на принцесата, че тези многократни излизания са оставяли впечатлението, че нещо в брака й не върви", написа в книгата Апесарена.

Летисия Ортис е родена на 15 септември 1972 година в семейство от средната класа. Тя е вече разведена и е на 30 години, когато се запознава с принц Фелипе. През това време тя вече е успяла да си изгради кариера като журналистка и водеща на новините и да стане по-взискателна във вкусовете и предпочитанията си. "Летисия се интересува от много неща. Тя е съвременна жена, която е учила много, която е много образована", подчертава Коте Вияр, от в. "Мундо".

"Когато се ожени, Летисия не знаеше какво означаваше това. За 10 години тя научи и разбра, че мястото, което ще заема, налага голяма отговорност", добави журналистката. "Откакто през януари кралят обяви, че ще абдикира, тя вече не излиза сама, както преди. Това е най-доброто доказателство, че тя си дава напълно сметка както означава да бъдеш кралица", казва Коте Вияр.

Летисия изпълнява новата си роля, сякаш това за нея е истинска професия. Тя се държи както едно време, когато беше работеща жена", казва Хосе Апесарена. Той уточнява, че още от ранната си младост Летисия е описвана от антуража си като отговорна и голяма перфекционистка.

В качеството си на съпруга на престолонаследника, Летисия участва в седмичните заседания на кралския двор. Тъй като тя не е от благородническо потекло и е запазила контактите си с дългогодишните си приятели, Летисия "внася оригинален поглед и открояваща се чувствителност в Кралския двор", посочва Хосе Апесарена.

В личния си живот Летисия въвлича принца в своите занимания. Сега той ходи да гледа филми и пиеси, които никога преди не би гледал, казва Коте Вияр.

Но въпреки модерната нотка, която придава на двореца, Летисия често пъти изглежда напрегната на обществено място, страхувайки се да не сгафи и бидейки прекалено зависима от мнението на околните за нея, допълва журналистката. Смятана за хладна и резервирана от някои, Летисия е този член на кралското семейство, който е най-популярен. Допитване до общественото мнение, публикувано след като крал Хуан Карлос съобщи на поданиците, че абдикира на 2 юни, дори показва, че популярността на Летисия леко се е повишила.

Нейното възкачване на престола може автоматично да подобри имиджа й, казва Хосе Апесарена. Още повече, че принцесата не е допуснала големи грешки и че хората, които са около нея и които не я гледат през призмата на понякога прекомерно критичните медии, имат много по-добро мнение за нея и ценят нейната загриженост.

"Не е едно и също нещо да си принцеса и да си кралица. Хората ще започнат да гледат на Летисия с друг поглед и със сигурност с повече разбиране, защото докато си кандидат за престола, ти си под постоянно наблюдение", посочва Апесарена. Откакто кралят съобщи, че абдикира, испанските медии станаха много по-благосклонно настроени, признава Коте Вияр. В четвъртък внучката на шофьора на такси ще стане кралица в деня, в който нейният съпруг принц Фелипе ще стане крал Фелипе Шести. Летисия, чиято елегантност е изтъквана от всички, няма да има проблеми да се откаже от дънките, за да облече разкошна рокля, подробностите за която се пазят засега в дълбока тайна.

Източник: БТА