Принц Уилям се върна от мисия на Фолклендските острови
Принц Уилям се върна от мисия на Фолклендските острови / снимка: БГНЕС, архив

Принц Уилям се завърна във Великобритания след шестседмична мисия на Фолклендските острови, предаде ДПА, като се позова на говорител на британския кралски двор.

Аржентина, която претендира за суверенитет над Фолклендските острови, окачестви мисията на принца на оспорваните острови като "провокация". В началото на мисията му през февруари аржентинското правителство обяви, че принцът щял да пристигне "с униформата на завоевател".

Принц Уилям служи във вертолетно поделение на кралските ВВС, специализирано в спасителни операции.

Началото на мисията му на Фолклендските острови съвпадна с подготовката за отбелязване на 30-та годишнина от войната между Великобритания и Аржентина за оспорваните острови, която започна на 2 април 1982 година, отбелязва БТА..

Конкретен повод за войната между двете страни бе решението на тогавашния аржентински военен диктатор Леополдо Галтиери да окупира островите, наричани от Аржентина Малвински. Тогавашното британско правителство начело с Маргарет Тачър реагира с изпращането на военна армада в района на островите. Тримесечният конфликт отне живота на 655 аржентински войници, на 255 британски войници и на трима жители на островите.