Пясъкът – национално достояние на Саудитска Арабия
Пясъкът – национално достояние на Саудитска Арабия / снимка: BGNES

Саудитският вестник „Ер Рияд” определи пясъка за „национално достояние” на кралството, чиято територия в огромната си част представлява пясъчни пустини.

Между Саудитска Арабия и Бахрейн възникнаха спорове за цените на пясъка, който островната държавица внася от съседното кралство. Монополният саудитски износител на материала, компанията Сабтко вдигна повече от два пъти цената на износната си стока. Тон пясък, който струваше на бахрейнските строителни компании до 25 саудитски риала (около 7 долара), сега за износ стига до 54 риала (14,5 долара). Бахрейн, който преживява строителен бум, е принуден да строи специални заводи за промиване на собствения си осолен пясък, съобщи БГНЕС.

Това увеличава строителните разходи и замърсява околната среда. Вносът пък на тежкия строителен материал от съседните Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) според бахрейнския печат е неизгоден заради високите транспортни разходи. Бахрейн отправи призив към саудитските власти да вземат мерки за прекратяване на вътрешния „пясъчен монопол” и настоя за отваряне на местния пазар за конкуренцията. „Ер Рияд” определя пясъка като „национално достояние” и подчертава, че фиксирането на цените за него е „вътрешна работа на кралството”.