Потъна аржентински кораб-герой
Потъна аржентински кораб-герой / снимкa: БГНЕС, архив

Потъна аржентинският кораб, който стовари първите бойци на Буенос Айрес на Фолклендските острови по време на кризата с Великобритания през 1982 година. Министърът на отбраната Артуро Пуричели коментира, че загубата на разрушителя "Светата троица" е резултат от немарливост в най-добрия случай или саботаж, насочен срещу правителството.

Бойният кораб беше снет от активна военна служба през 2004 година и беше закотвен във военноморската база Порто Белграно. Тъй като съдът е потънал много бързо, министърът подозира умисъл в станалото и е наредил да бъде извършено разследване. Пуричели коментира, че "Светата троица" всъщност не е бил на чак толкова преклонна възраст, ка то се има предвид, че е пуснат на вода през 70-те години на миналия век, пише БГНЕС.

Властите имаха намерение да превърнат 125-метровия кораб в музей. Той имаше историческа стойност поради факта, че стоварва екип от водолази на Пуерто Енрикета на 1 април 1982 година, т.е. ден преди аржентинските войски да атакуват британците, разположени на Фолклендските острови. В разигралата се след това 74-дневна война загинаха 649 аржентинци и 255 британски бойци.