Полярна история с океан и кучета
Полярна история с океан и кучета / снимки: БГНЕС, архив

Огромна пукнатина в леда не позволява на полярната експедиция на руснаците Фьодор Конюхов и Виктор Симонов да стигне до канадското крайбрежие. Ширината й е около километър, дължината - стотици километри.

Според предаденото от Конюхов по сателитния телефон, сутринта „двамата пътешественици се изправили пред пукнатина, разстоянието до другата страна на която е било повече от километър и пред хората и кучетата се разпрострял истински океан”.

Пътешественикът разказа още, че излизането до водната преграда било предшествано от форсиране на по-големи и по-малки пукнатини. В един момент хората и кучетата се оказали на неголям леден блок. „За нас това бе мост, по който планирахме да се прехвърлим на другия бряг. Щом стъпихме на ледения блок и пътят ни назад се срути. Започнахме бавно свободно плаване и на нас не ни остана нищо друго, освен да почакаме да ни закара някъде”, каза Конюхов.

Докато дрейфували между ледовете Фьодор и Виктор успели да пият чай и да хапнат. „Очертаваше се перспективата да пренощуваме, но за кратко се допряхме до брега и изтичахме на него. Наистина кучетата се изкъпаха, но вече не е толкова студено и шейните не са толкова тежки, затова се справихме бързо със ситуацията”, предаде Фьодор, пише БГНЕС.

Според данните на канадската служба за следене на ледовете, на около 8-10 км от експедицията има връзка между двата бряга на ледената пукнатина. Арктическите пилигрими, съобщава ИТАР-ТАСС, не успяха да достигнат вчера до нея.

Полярна история с океан и кучета
netinfo

Днес Фьодор и Виктор ще опитат да достигнат до ледения мост и ще опитат да преминат повече от километър на юг по ледените блокове, за да преминат на другия бряг на пукнатината. До канадския остров Ward Hunt остават 75 км. „Психологически е много тежко да се вижда земя на хоризонта, но да се движиш успоредно на нея на запад”, завърши сателитния сеанс Фьодор Конюхов.

От април до края на август Конюхов и Симонов трябва да преодолеят с впряговете повече от 4000 км от Северния полюс до южния бряг на Гренландия. Конюхов има зад гърба си повече от 40 уникални пътешествия, включително множество изкачвания и шест околосветски обиколки.