/ iStock
Подарен шоколад може да повлияе на настроението на разстроен човек по-ефективно от обикновените думи на утеха. Това каза твърди психоложката Александра Милър пред Channel Five.
Експертът обясни какво утешава най-добре хората

Според нея този ефект се постига не само от самия шоколад, но и от думите на подкрепа, които се изричат, за да утешат човека. Експертът припомни, че подаръците, както и думите, са езици на любовта.

"Разбира се, всеки подарък, дори елементарен, минимален подарък към разстроен човек се счита за акт на внимание. Някакъв акт на любов. Затова се гледа по-положително, отколкото просто на думи“, подчерта Милър.

Тя обаче уточни, че това не работи в случаите, когато хора правят опити да се „отплатят“ с подаръци и да поправят някакво негативно действие, например предателство.

В същото време учени от канадското бизнес училище HEC в Монреал (Канада) и университета Дюк в САЩ установиха, че подаръкът шоколад повдига настроението по-ефективно от поверителен разговор.

Главният изследовател Холи Хау отбеляза, че по време на разговор хората очакват взаимноизгоден обмен, докато когато получават подарък, те възприемат искрените, алтруистични намерения на дарителя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня