На космодрума Байконур усилено продължава подготовката за изстрелването на пилотирания кораб "Союз МС-11". Стартът е планиран за 3 декември.
 

БГНЕС


Стартът идва в преломен момент за програмата на Международната космическа станция. След пенсионирането на космическите совалки "Союз"-ите останаха единственият начин за превоз на астронавти и космонавти до орбиталния комплекс.
 

Тази година обаче две последователни мисии с корабите "Союз" претърпяха аварии. Първата настъпи със "Союз МС-09", който бе изстрелян безпроблемно на 6 юни, но в края на август на кораба бе констатирано наличието на пробойна, водеща до изтичане на въздух.
 

БГНЕС


Комисията по установяване на аварията още не бе приключила работа, когато на 11 октомври Русия претърпя първия провал на пилотиран кораб при изстрелване.
 
Един от страничните ускорители на ракетата-носител "Союз-ФГ" на кораба "Союз МС-10" не се отдели правилно. Само сработването на системата за аварийно спасяване успя да запази живота на двамата членове на екипажа Ник Хейг и Алексей Овчинин.
 

Затова сега надеждите за успех са съсредоточени в мисията на "Союз МС-11". Корабът първоначално трябваше да лети в началото на 2019 г., но след аварията на "Союз МС-10" полетът бе изместен за декември.
 

БГНЕС


Корабът ще изведе в орбита руснакът Олег Кононенко, канадецът Дейвид Сен-Жак и астронавтка на НАСА Ан МакКлейн. Тримата ще останат на борда на Международната космическа станция до юни 2019-а - т.е. космическият им престой ще продължи цели седем месеца.