Някои грешки струват скъпо
Някои грешки струват скъпо / Guliver/Getty Images

Тази седмица британските медии съобщиха за човек, който по невнимание успял да изтрие цялата информация на личния си компютър, включително данните на всичките му клиенти и по същество целия си бизнес.

От "Индипендънт" обаче качват летвата и събират някои от най-големите гафове в историята. Ето някои от тях:


10. Да откажеш на Дж.К. Роулинг

Издателствата, които връщат на Роулинг ръкописа на първата част на "Хари Потър", са 12 на брой. Най-накрая от "Блуумсбъри" се съгласяват да отпечатат бъдещата класика, след съвет от 8-годишната Алис, дъщерята на собственика.

Днес книгите за момчето-магьосник са преведени на повече от 60 езика, еднакво голям беше успеха на филмовите им екранизации, а състоянието на Роулинг надхвърля 1 млрд. долара.

9. Да не купиш Google за 1 млн. долара

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин за малко не продават компанията си през 1999 г. Тогава те искат за търсачката 1 млн. долара от изпълнителния директор на корпорацията "Excite" Джордж Бел. След като Бел не проявява интерес, Пейдж и Брин свалят цената на 750 000. Тази им оферта също е отказана.

Днес Google е доста повече от търсачка и се оценява на 365 млрд. долара.

8. Да не застреляш Хитлер

В началото на Първата световна война британецът Хенри Танди, който ще се превърне в най-отличавания редник на Кралството за цялата война, открива ранения, невъоръжен и никому неизвестен германски ефрейтор Адолф Хитлер в един окоп. Танди решава да пощади живота на германеца.

7. Да ядосаш Чингиз Хан

Прочутият владетел на Монголската империя поискал да започне дипломатически и търговски отношения с Ала Ад-Дин Мухамед, шахът на съседната Хорезмия (територии в днешен Ирак,Иран,Афганистан). Предложението било отказано, а изпратеният монголски дипломат бил обезглавен. Чингиз хан не останал доволен и изпратил 200 000 войници, които в крайна сметка довеждат Хорезмийската империя до края й.

6. Отказ на стойност 19 млрд. долара

През 2009 г. Facebook отказва да наеме програмистите Брайън Актън и Ян Кум, след като провежда интервюта с двамата.

Няколко години по-късно компанията на Марк Зукърбърг плаща 19 млрд. за чат приложението WhatsApp, което Актън и Кум създават след като не са наети от социалната мрежа.

5. Случайна грешка за 50 млн. долара

Тази година френските държавни железници SNCF похарчиха 15 млрд. долара за нови влакове. Оказа се обаче, че мотрисите са несъвместими с междурелсието на 1300 перона в страната. Решението на проблема ще струва още 50 млн. долара.

4. Да избереш "Брайън Пуул енд Дъ Тремелоус"

През 1962 г. звукозаписният лейбъл "Decca" търси перспективни групи. Прослушани са две банди, от които компанията избира световно непознатите и днес "Брайън Пуул и Дъ Тремелоус". Групата, сметната за нетолкова добра, е 4-членна рокбанда от Ливърпул, наречена "Бийтълс".

3. Изпусната буква струва 9 млн. глоба

През 2009 г. британското правителство е осъдено на 9 млн. паунда обезщетение след фамозна чиновническа грешка. Небрежният служител изпуска едно "s" в името на компания, заради което тя бива включена в списъка за ликвидации.

Договорите на 250 служители на 124-годишната уелска фирма "Taylor and Sons" са прекратени, след като тя е объркана за подалата заявление за банкрут "Taylor and Son".

2. Изгарянето на Александрийската библиотека

Актът, на който дължим изчезването на много информация за древния свят, е приписван на исторически фигури като Юлий Цезар, Аврелий и мюсюлманския халиф Умар. Тъй като лидерите са живели с разлика от столетия по между си, историците говорят за поне няколко нападения срещу съкровищницата на писмени свидетелства.

1. Битката при Крансебес от 1788 г.

Данните за това сражение са оспорвани, но 59 години след него А. Грос-Хофингер пише как австро-унгарската армия губи 10 000 души в битка със… себе си. Според неговия разказ батальон на отблъскващите османското нашествие австрийци закупил алкохол от пътуващи цигански търговци. Когато останалата част от пехотата разбрала за това, избухнала кавга, която някои от бойците помислили за турска засада.

Източник: БГНЕС