Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Археолози откриха в Алжир каменни сечива на 2,4 милиона години, т.е. много по-древни от намерените досега в района подобни находки, предаде Франс прес. Това поставя под въпрос твърдението, че люлката на човечеството е Източна Африка.

Най-древната цивилизация е обитавала българските земи?
 
Парчетата дялан варовик и кремък са открити в района на Сетиф, на 300 км източно от столицата Алжир, от международен изследователски екип. Сечивата напомнят онези, които бяха открити по-рано най-вече в Източна Африка.
На обекта в района на Сетиф са открити също десетки фосилизирани животински кости. Това навежда на мисълта, че сечивата са били използвани за клане на животни. Костите са от прародители на крокодилите, слоновете, хипопотамите и жирафите.
 
От десетилетия Източна Африка е смятана за люлка на човечеството. Там са открити най-древните сечива, които датират отпреди 2,6 милиона години.

Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите
 
Новата находка на обекта Аин Бушери съперничи с тази в Източна Африка. Това може да означава, че свързаната с изработване на сечива технология бързо е напуснала Източна Африка. Друга предложена от учените хипотеза е свързана с многоброен произход на древни хоминиди и въпросната технология едновременно в Източна и Северна Африка.
"Обектът Аин Ланеш е вторият най-древен в света след Куна в Етиопия, който датира отпреди 2,6 милиона години и е смятан за люлка на човечеството", заяви ръководителят на изследването Мохамед Сануни.
 
Откритието е направено в два археоложки пласта, единият от които датира отпреди 2,4 милиона години, а другият - отпреди 1,9 милиона години.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА