Настъпва Годината на Дракона
Настъпва Годината на Дракона / снимки: Reuters

В Китай, както и в редица други азиатски страни, днес посрещат Годината на Дракона според лунния календар, съобщи ИТАР-ТАСС.

Драконът е петият от 12-те животински знаци в китайския зодиак, припомня БТА. Животните се свързват всяка година с древна двойна опозиция на ин и ян и с един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Всяка индивидуална комбинация се повтаря веднъж на 60 години.

Годината на Водния Дракон е 29-ата от всеки 60-годишен цикъл. Водният елемент прави 2012 г. особено критична. През предишната година на Водния Дракон, 1952 г., Китайската комунистическа партия организира пет антикампании срещу капиталистите и изпраща войски срещу Тайван, САЩ и южнокорейските сили в Корейската война.

Годините на Дракона се смятат за много благоприятни за раждане. Родилните отделения в Китай се готвят за "наплив" от бъдещи майки, които таят надеждата, че техните малки "дракончета" ще постигнат велики неща.

Известни "дракони" са легендата на кунг фу Брус Ли, наричан Малкия Дракон, френската героиня Жана Д'Арк, бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, художникът Салвадор Дали и легендарният бийтъл Джон Ленън. Холивудските звезди Ракел Уелч, Рийз Уидърспун, Мат Дилън, Мартин Шийн, Никълъс Кейдж, Ал Пачино и Киану Рийвс също са "драконови" бебета.

Настъпва Годината на Дракона
netinfo

Севернокорейците разполагат с три дни, за да отбележат Нова година според лунния календар. Портретът на Ким Чен-ир се завърна на главния площад в столицата Пхенян и севернокорейците пристигат на тълпи, за да отдадат почитта си на покойния севернокорейски лидер, предаде Асошиейтед прес.

Пхенян се оживява отново, повече от месец след смъртта на Ким. Националният флаг и знамена, възвестяващи новата година, се веят от зданията. Пред входовете на ресторантите са закачени фенери с надписи "Честита нова година!" и "2012". Въпреки минусовите температури деца играят традиционни корейски игри пред Големия театър в Пхенян.

Настъпва Годината на Дракона
netinfo